1993 yılının Mart ayında, DYP- SHP Koalisyon hükümeti döneminde Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın da katılımıyla temeli atılan Sazova’daki Kültür Merkezi inşaatı yılladır çözüme kavuşturulamamıştı.   Bilindiği üzere Haziran 2014’te Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi kapsamında, Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nin temeli Sazova Mahallesi’nde atılmıştı.  Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nin yaklaşık 200 metre yanında bulunan ve 23 yıldır tamamlanamayan bina adeta kaderine terk edilmişti. İki ayrı Kültür Merkezi’nin temeli devlet tarafından atılırken, 1 merkezin 24 yıldır ödenek beklemesi, diğer bir merkezin ise 21 Milyon lira gibi büyük bir bütçeyle Eskişehir’e kazandırılması tepkilere neden olmuştu. Kültür Merkezi inşaatı, tamamlanmak üzere 2007 yılında Tepebaşı Belediyesi’ne devredilmişti. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın projenin bitirilmesi için verdiği talimatlar kapsamında 900 bin lira civarında bir harcama ile inşaat halinde duran merkezin güçlendirmesi ve dış cephe kaplaması tamamlanmıştı.  Engelliler İçin Kültür Merkezi’ne dönüştürülmesi istenilen bina için ödenek yetersizliği gündeme gelmişti.  Gazeteniz Şehir de konuyu yaptığı manşet haberlerle kamuoyuna duyurmuştu. Ayrıca Ocak 2017 tarihinde Başkan Ataç Ankara’ya giderek dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya tamamlanmayan proje hakkında detaylı bilgi vermiş ve destek istemişti.  Aradan 9 ay gibi bir süre geçmesine rağmen bakanlıktan konuyla ilgili bir girişimde bulunulmamıştı.

YÜZDE 80’İ BİTİRİLİP DEVREDİLDİ

AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca Kültür Merkezi üzerinden Tepebaşı Ahmet Ataç’ı eleştirdi. Kaynarca yaptığı yazılı açıklamada, “Yılda 11 Milyon TL faize bütçe ayıran, Kültür Belediyeciliği yaptığını iddia eden Sayın Başkan, 9 yıl boyunca toplamda 1,5 milyar TL olan belediye bütçesinden, neden buraya hiç ödenek ayırmamıştır? Kenar mahallelerdeki sorunları, bazen Büyükşehir Belediyesi’ne ve bazen de AK Partiye atarak, engellenme edebiyatı ile işin içinden sıyrılmaya devam edecek mi? Biz bütçenin nerelere kullanıldığını biliyoruz.  Yüzde 80’i bitmiş olarak devredildiği halde, kendi dönemlerinde, küçük bir tadilatın dışında, hiçbir ilave yapılmayan, tamamlanmayıp, bitirilemeyen ve çürümeye terk edilen bu millet malının vebali, kendi omuzlarındadır. Her fırsatta eleştirdiği Ak Parti hükümetinin destekleri ile belediye ayakta durmaktadır” ifadelerini kullandı. Önceki gün  “Engelleri kaldırın” başlıklı manşet haberle gündeme getirdiğimiz konu da ise Belediyenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 9 ay önce ödenek talebinde bulunduğunu, kamuoyuna duyurmuştuk. Ancak Kaynarca’nın yazılı açıklamasında Bakanlık’tan talep edilen bütçe ile ilgili herhangi bir çözüm üretilecek açıklama ve yorum yapılmaması kafaları karıştırdı.

DIŞARIDAN GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DEĞİL

Kaynarca’nın açıklamalarının ardından Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, muhabirimiz Kaan Özcan’ın sorularını yanıtladı. Kültür Merkezi’nin yüzde 80’lik değil, yüzde 40’lık bölümünün tamamlandığını belirten Başkan Ataç, “Binada yüzde 20’lik bir çalışma kalsa biz zaten bitirirdik. Bu işler dışarıdan görüldüğü gibi olmuyor. Esas çalışmalar bundan sonra başlıyor. Bunun akustiği var peyzaj çalışmaları var,  iç dekorasyonu var bir çok noktada çalışma yapılacak. Binanı Yüzde 80’i tamamlanması durumu yok. Daha 8-9 milyon TL’lik bir ödenek gerekiyor” dedi.

KREDİ VERİLMEMESİ ENGELLEMEDİR

İller Bankası’ndan tarafından Tepebaşı Belediyesi’ne kredi verilmediğini anlatan Ataç, “İller Bankası kredilerinin verilmemesi borçların kesintileri yapıldıktan sonra tekrar kesintiler yapması büyük oranda hepsi engellemedir ve belediyeyi ekonomik açıdan zora sokmaktır. Diğer belediyelere kredi verilirken bize verilmiyor. Bu kredilerde kültür merkezine de ayrılacak paylar var. Normal paylar geldiğinde biz maaşlarımızı ödüyoruz, yapılan projelerden esnafa borçlarımızı ödüyoruz bunlar hep gelen o payların içerisinden çıkıyor. Orada kesinti yapıldığı zaman ekonomik anlamda sıkıntılarımız oluyor” dedi.  

Editör: Haber Merkezi