Değişik meslek odaları ile sivil toplum örgütlenmeleri temsilcileri ortak bir açıklama yaparak “salgına karşı etkin önlemler alınmasını” istediler. Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Nesrin Ekici’nin katılımcılar adına yaptığı açıklamada “bir an önce gerekli tedbirler alınmalı, yarın çok geç olabilir” denildi. Basın açıklamasına örgüt temsilcilerinin yanı sıra CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü de katıldı.
Katılımcı örgütlenmeler tarafından hazırlanan ve Tabip Odası Başkanı Nesrin Ekici tarafından 
Kamuoyuna aktarılan ortak açıklamada “salgının önlenmesine yönelik önlemlerin yetersiz ve etkisiz olduğu” belirtilerek şu görüşlere ye verildi
“Salgın bir yandan sağlık çalışanlarının, işçilerin, yoksulların yaşam ve sağlık hakkını tehdit ederken, diğer yandan kuralsız çalışma, özlük haklarının kaybı, yoksulluk, işsizlik, işten çıkarma, düşük ücretle çalıştırmanın gerekçesi olmaktadır.
Pandeminin sonuçları artık  tüm halkımız için dayanılmaz bir hal almıştır. Bu olumsuz tabloyla sadece sağlık meslek ve emek örgütlerinin mücadele etmesi yeterli ve gerçekçi değildir. Salgının olumsuz etkilerini azaltmak, çalışma,  sağlık ve diğer yaşam alanlarımızı iyileştirmek için birlikte olmaya gereksinimimiz vardır. 
Sağlık yöneticileri salgının ilimizdeki gerçek boyutunu açıklamasa da bizler fabrikalarda, okullarda, sağlık kurumlarında, mahallelerde, evlerimizde COVİD 19 ile hastalananları duyuyoruz, görüyoruz ve onlarla yaşıyoruz. Üstelik yerel basına düşen günlük vaka sayılarının da farkındayız.
Hastanelerin, yoğun bakımların dolu olduğunu, sağlık çalışanlarının yetmediğini, alan eğitimi olmayan sağlık çalışanlarının özellikli yerlerde eğitimsiz çalıştırıldığını ve tüm sağlık çalışanlarının çok yoğun çalıştığını, hastalandığını ve tükendiğini biliyoruz.
Fabrikalarda COVİD 19 olan işçilere temas ettikleri işçileri bildirmemeleri için baskı yapıldığını, okul müdürlerinin COVİD 19 olan öğrencileri öğretmenlere bildirmediklerini biliyoruz.
COVİD 19 dışı hastalığı olanların hastalık bulaşması korkusuyla kontrol ya da muayeneye gitmeyi geciktirdiklerini ve bu nedenle hastalıklarının ağırlaştığını biliyoruz.
Sağlık bakanlığının adına filyasyon dediği ancak aslı temaslı ziyareti olan çalışmanın salgını kontrol altına almada etkisiz ve sağlık çalışanlarını tüketmekten öte bir işe yaramadığını biliyoruz.
Ancak şehrimizde her gün hasta sayısı artarken kısa süre öncesine kadar kullanılan Eskişehir Devlet Hastanesi ve Yunus emre Devlet Hastanesi eski binasının acele olarak yıkılmasındaki amacı bilmiyoruz.”
Çok sayıda meslek odası, sendika ve sivil toplum örgütü tarafından yapılan ortak açıklamada, korona salgınına karşı önlemler önerisinde de bulunuldu.
“Acilen alınmalıdır” denilen önlemler şöyle sıralandı:
“1. COVİD 19 damlacık yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bulaşması için havalanmayan kapalı ortam, yakın fiziksel mesafe ve 15 dakikadan uzun korunmasız temas gerekiyor. O zaman virüsün bu özelliğini dikkate alarak kamu özel ayrımı yapmadan düzenlemeler yapılmalıdır. Ulaşım servisleri, yemekhaneler, giyinme soyunma odaları, çalışma ortamları yani işlikler, sınıflar, ofisler, poliklinikler etkin havalandırılabilen ve uygun sayıda çalışanın olacağı şekilde düzenlenmelidir.
2. Günlük yaşamın tüm alanlarında ulaşım, alışveriş ortamları bu bilgiye göre düzenlenmeli, hayatı felce uğratmadan yaşanabilecek bir ortam yaratılmalıdır. Göstermelik olarak çıkartılan, sigara içme yasağı, 22.00’dan sonra mekânların kapatılması ya da 65 yaş üzerinin 18 saat eve hapsedilmesiyle bu hastalıkla savaşılamaz.
3. Ülkemizde ve ilimizde acilen kısa-orta-uzun vadede yapılacak işler planlanmalı ve halka duyurulmalıdır.
4. Salgınla mücadeleyi etkin olarak yapmak için sağlık organizasyonu hemen bölge tabanlı birinci basamak hizmetine dönmelidir. Bölge tabanlı birinci basamak sağlık hizmeti yaşam ve çalışma alanlarını düzenlemeli ve denetlemelidir. Hastanelerde kronik, acil ve akut durumlar için planlama eş zamanlı yapılmalıdır. COVİD 19 için ayrı hastaneler düzenlenmeli, COVİD dışı hastaların tedavileri aksamamalıdır.
5. İçinde bulunduğumuz dönem mevsimsel grip dönemidir. Şu ana dek aşı konusunda önemli sorunlar yaşanmış binlerce yurttaşımız ve sağlık çalışanları hala aşılanmamıştır. Biran önce yeterince grip aşısı temin edilip, ücretsiz olarak halka ulaştırılmalıdır.
6. Bilim bize hastalanarak ya da aşılanarak halkın % 60-70’i bağışık hale gelmeden salgının bitmeyeceğini söylüyor. COVİD aşısı için zamana ihtiyaç var. Bu süreçte bilimsel aşamaları tamamlanan COVİD aşılarının yeterince temini ve dağıtımı için şimdiden planlamalar yapılmalıdır. 
7. Salgının şehrimizde geldiği bu aşamada kısa sürede sağlık sistemimizin biraz nefes alabilmesi için zorunlu olmayan üretim durdurulmalı.
8. Elektrik, su, doğalgaz ve temel gıda gibi tüketim maddelerinden ve asgari ücret üzerindeki vergiler kaldırılmalıdır.
9. Kısa çalışma, uzaktan çalışma, esnek çalışma, ücretsiz izin gibi uygulamalar sonlandırılmalıdır.
10. Çalışması zorunlu olmayan fabrika ve işyerlerinde ücretli izin uygulanmalıdır.
11. Kronik hastalığı olan çalışanlar tam ücretiyle idari izinli sayılmalıdır.
12. Zorunlu işlerde çalışanların çalışma saatleri azaltılmalı, çalışma ortamları düzenlenmeli, sağlıklı beslenme ve sağlıklı ücretsiz ulaşım talepleri yerine getirilmelidir.
13. COVİD 19 tüm sağlık çalışanları için MESLEK HASTALIĞI olarak kabul edilmelidir.”
Tabip Odası Başkanı Ekici tarafından kamuoyuna duyurulan açıklamaya imza atan örgütlenmeler de şunlar: Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Eczacı Odası, DİSK Bölge Temsilciliği, TMMOB, Harb-İŞ Sendikası, Kristal İş Sendikası, Eğitim-Sen, SES, TÜMBELSEN, TÜMTİS, HABER-SEN, YAPI YOL-SEN, ÇGD, EYT Derneği, ÖV DER, Tarım Orkam Sen ve Türkiye Ormancılar Derneği Temsilciliği.

Editör: Haber Merkezi