DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz ve beraberindeki işçiler, İŞKUR binası önünde asgari ücretle ilgili basın açıklaması yaptı.

Asgari ücretin masa başında yapılan pazarlıkla belirlenemeyeceğini ifade eden Ayaz, “2020 asgari ücreti daha yılın ikinci ayında açlık sınırının altına düşmüştür. Pandemi sürecinde milyonlar daha da yoksullaşırken bir avuç sermaye sahibi ise karlarını katlamıştır. TÜİK verilerine göre 2020 yılında işgücü ödemelerinin katma değer içindeki oranı yaklaşık 3 puan gerilerken sermaye gelirleri 5 puan yükselmiştir. Yani çarklar dönerken, işçiler sağlıklarını ve yaşamlarını kaybederken patronlar zenginleşmiştir. Bu adaletsizliği gidermek için insan onuruna yaraşır bir asgari ücret belirlemek şarttır” diye konuştu.

NET 3 BİN 800 TL OLMALI DİSK’in asgari ücrete yönelik önerilerini de açıklayan Ayaz şunları söyledi: “Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir! 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır. Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır.”

 

Editör: Haber Merkezi