CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Sülül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında bütçeye ve maden arama ihaleleri üzerine eleştirilerde bulundular.

 

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde, enerji, ekonomi, ekoloji dengesi gözetmeden, rant uğruna yer altı kaynaklarının tüketilmesine karşı çıkarak Eskişehir’de gündemde olan maden ihaleleri ve devam eden arama faaliyetlerinin yarattığı tahribata dikkat çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in bütçe sunumunun büyük bölümünün enerji üretimine ve madenlerin çıkarılmasına dönük olduğunu vurgulayan Süllü ve Çakırözer, enerji verimliliği ve sürdürülebilir çevre kavramının sadece 1 sayfa ile geçiştirildiği yönündeki eleştirilerini dile getirdiler.

Utku Çakırözer, Bakan Dönmez’in “Çevreye uyumu önemsediğinizi, düzenli denetimlerle şehirleşme ve çevresel etkiler dikkate alınarak madencilik faaliyetlerinde çevre ve insan sağlığına zararının tespiti hâlinde, gerekli önlemler alınıncaya kadar madencilik faaliyetlerinin kısıtlandığı ve faaliyetlerin durdurulduğu" ifadelerini hatırlatarak, Eskişehir’de bu ilkelere uyulmadığı söyledi. Eskişehir'de 70 bin hektarlık alanda maden arama ve işletme ruhsatı için açılan ihalelerdeki alanların neredeyse tamamının,Bakanın, ‘Çevre ve insan sağlığına zarar veriyorsa yapmayız.’ dediği bölgelerde olduğunu söyleyen,Çakırözer, “Sivil toplum örgütlerimizin, belediyelerimizin yaptığı çalışmalarda bu alanların, mera, orman, tarım arazisi, köy kahvesi, fidanlık, su havzası, mezarlık içinde olduğu ortaya çıktı. Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz bu ihalelerin iptali için, hukuki süreç başlatmış durumda. Tarım alanlarının, meraların, köy kahvesinin, mezarlığın bulunduğu arazilerin ihaleye açılmasından haberdar mısınız?” dedi.

Jale Nur Sülü de “Belediyelerimizin,STK’larınve Eskişehirlilerin verdiği mücadele ve hukuki süreç sonucunda bu işten kurtulduk diyemiyoruz” şeklinde konuştu.

 Süllü, “Mihalıççık, Beylikova, Sivrihisar’da Krom Manyezit Ocağı Kapasite Artışı, Demir-Nikel Ocağı, Kırma Eleme Tesisi Projesi ile 25.000 ailenin geçimini tarımdan sağladığı alanda tarıma vereceği zarar,kızıl geyiklerin yaşama alanı olan bölgede kesilecek 391.593 ağaç,her gün 8.000 ton madenin kamyonlarla taşınması, havaya karışan metal konsantrasyonlu tozun çökmesiyle suların kirlenmesi, yılda 20 bin kg. dinamitin biyo çeşitliliğe vereceği zarar, tarihi Yalınlı Hamamı’nı etkilemesi ÇED raporunda  yer almıyor “ dedi.

Editör: Haber Merkezi