Artan hava sıcakları nedeniyle yaşanan kuraklık Eskişehir’in merkez ve ilçelerinde on binlerce dönüm tarım arazisini kuruturken, yüzlerce çiftçiyi de zor durumda bıraktı.

 

Sivrihisar ve Günyüzü’nde kuraklık yaşanan köyleri ziyaret ederek çiftçileri dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Eskişehir’imizin ilçelerinde her yıl yaşanan su sıkıntısı bu yıl da çiftçilerimizi mağdur etti. Susuzluk nedeniyle onbinlerce dönüm tarlada ürünler kurudu. Çiftçimizin hem tarlası hem de yüreği yanıyor. Ankara’da koltuklarında oturan beyler artık Eskişehir çiftçimizin haykırışını duymalı. Eskişehir’in yeni su kaynağı ihtiyacını karşılayacak projeler derhal başlatılarak hayata geçirilmeli” dedi. Eskişehir’in su sıkıntısını Meclis gündemine de taşıyan Çakırözer, çiftçilerin mağduriyetlerinin kalıcı olarak giderilmesi için iktidardan 7 maddelik bir önlem paketini hayata geçirmesini istedi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, artan hava sıcaklarında su sıkıntısı nedeniyle mağdur olan çiftçileri ziyaret etti. Eskişehir’in Günyüzü ve Sivrihisar ilçelerinde köylerde çiftçilerle bir araya gelen Çakırözer, hem bayramlarını kutladı, hem  de susuzluk nedeniyle ortaya çıkan hasarı yerinde inceledi.

45 GÜNDÜR DAMLA SUYUMUZ YOK

Günyüzü Ziraat Odası Başkanı Aytekin Özkara, Sakarya Nehri’nin kenarındaki tarlaların kuraklık nedeniyle 45 gündür susuz kaldığını söyleyerek, “Kavuncu, Doğruay ve  Sakarya kıyısındaki onlarca köyümüzde 45 gündür su alamıyoruz. Şeker pancarı, mısır, kabak ayçiçeği tarlalarda kavruldu. Biraz daha gecikilirse ürünlerimiz tamamen kuruyacak, bu yıl tarlalardan hiç mahsül alamayacağız. Bir an önce yataklara kontrollü su verilmesi, yarım kalan barajın bitirilmesi ve zararlarımızın giderilmesi gerekli” dedi.

BORÇLARIMIZI ÖDEYEMEYECEĞİZ

Sivrihisar’ın İlören Mahallesi Muhtarı Ziya Şenel de “Beylikova, Mihallıçık ve Sivrihisar’ın Porsuk kıyısındaki onlarca köyünde bir aydır damla su yok. Mısır, soğan, pancar ektik. Gübremizi, tohumumuzu, mazotumuzu her şeyimizi borçla yaptık. Şimdi susuzluk nedeniyle mahsüllerimiz tamamen kuruyacak. Hem borcumuzu ödeyemeyeceğiz, hem de ürün alamayacağımız için aç kalacağız” diye konuştu. Çiftçiler ise, “Pancarlarımız kurudu. Pancar makinaya bile gelmiyor. Millet kotasını dolduramayacak. Bu bir milli kayıp, her şey gazal oldu.  Devlet bunu görsün, acil önlemler alınsın” çağrısında bulundu.

ESKİŞEHİR’E YENİ SU KAYNAKLARI YARATILMALI

İlören ve Kavuncu köylerinde çiftçileri dinleyen Çakırözer, “Susuzluk nedeniyle tarlalarda tarım ürünleri kavrulmuş. Vakit geç olmadan ilçelerimizde her yıl yaşanan su sıkıntısı için artık Ankara’daki beyler derhal devreye girmeli. Çiftçinin haykırışını duymalı” dedi. Çiftçilerle birlikte susuz kalan tarlalardan çağrıda bulunan Çakırözer, Eskişehir’in su sorununun çözümü için Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü başka olmak üzere kamu kurumlarının yerine getirmesi gereken 7 maddelik önlem paketini şöyle sıraladı:Eskişehir’in su kaynaklarını uzun vadeli olarak güvence altına alacak projeler derhal hayata geçirilmeli. Çifteler Sakarıbaşı’ndan Eskişehir’e su getirilmesi projesi en kısa sürede hayata geçirilmelidir.Ilıca Barajı’ndaki suyun Eskişehir’e ulaştırılması için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyaç duyduğu finansman desteği sağlanmalı. Yıllardır tamamlanamayan Gökpınar Barajı için gerekli ödenek çıkarılarak, baraj derhal bitirilmeli, hizmete sunulmalıdır.Eskişehir kent merkezinin su ihtiyacı da göz önünde bulundurularak kontrollü ve dönüşümlü olarak havzalara su bırakmalı, Sivrihisar, Günyüzü ve Mihallıççık tarlalarının acil su ihtiyacı karşılanmalı.”Eskişehir’in su sıkıntısını Meclis gündemine de taşıyan Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, “Eskişehir'imizde, devletin plansızlığı nedeniyle 50 bin dönüm tarım alanı kuraklıktan yanıyor. Sivrihisar, Günyüzü, Mihallıçcık, Beylikova ilçelerimizde pancar, soğan, mısır, ayçiçeği tarlada yanıyor. Hayvanlar ölmeye başladı. Her yıl yaşanan bu sorunun artık yaşanmaması için Eskişehirimize yeni su kaynakları bulunmalı, gelecek yıldan itibaren bölgede planlı ekim yapılması sağlanmalıdır. DSİ, bu konuda üzerine düşen vazife ve sorumlulukları yerine getirmekten kaçmamalıdır” çağrısında bulundu. 

Editör: Haber Merkezi