Özdemir UÇAK- Odunpazarı Belediyesi tarafından Kentsel Dönüşüm Alanı kapsamında dönüştürülmek üzere proje hazırlanan Küçük Sanayi Sitesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Afet Riskli Alan ilan edilmişti. Bu arada daha önce Afet Riskli Alan ilan edilen Gündoğdu Mahallesi ile ilgili İdari Dava Daireleri Genel Kurulu “kişisel iptal kararı” verince sanayi projesi için de yılbaşında temel atılması takvimiyle düğmeye basıldı.

SANAYİ İÇİN BELİRLEYİCİ

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Eskişehir’in önemli bir sorunu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6 ay üzerinde çalıştı. Ama kimse bunu duymadı. Sonra Resmi Gazete’de duyuruldu. Sanayi Afet Riskli Alan ilan edildi bu ekonomik açıdan ve hukuki açıdan da belediye için çok iyi oldu. Yetki bize verildiğinde elimiz daha güçlü olacak. Gündoğdu Mahallesi ile ilgili İdari Dava Daireleri Genel Kurulu bir karar verdi. Bu karar ile herkesin açtığı bireysel davalar kendilerini kapsıyor. Yani kararın tümünü kapsamıyor. Gündoğdu’da Danıştay’a açılan davalardan çıkan sonuç sanayi için de bir yol gösterici” dedi.

İSTEYENİN ARSASI ÖYLE KALSIN

Kurt, “Sanayide 200 civarında dava açıldığı ifade ediliyor ama ben 100’ü geçeceğini sanmam. Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulunun kararına bakılırsa bu açılan davalar boşuna açılıyor. Anılan iptal kararının, sadece davacıya ait taşınmaz yönünden hüküm ifade edeceği tabidir kararı ile bu davalar karara bağlanmış oldu. Bu açılan davaların projede bir etkisi olmaz. Hatta avukatlar geldi ne olacak dediler. Ben de sizin alanı bırakır diğer alanlarla projeyi yaparız dedim. Gündoğdu’daki davanın kazanılması kolaydı. Niye? Çünkü Afet Riskli Alan ilan edilmesi için şartlar zordu. Tahliller, testler yapılacak, karotlar alınacak, bilirkişi raporu alınması gerekiyordu. CHP olarak buna itiraz ettik. Bunlar Gündoğdu’da yapılmadan bu ilan yapıldı. Burada afet riski yoktu dedik. Onun için yıkmaya kalkarlarsa karşılarında dururuz, vatandaşın aleyhine iş yapılırsa dozerin önüne çıkarız dedim. Hala da diyorum. Ama kanun da bir değişiklik yapıldı. En önemli gelişme de bu zaten. Afet Riskli Alan ilan etmek artık çok kolay. İlla test, tahlil, karot almak gerekmiyor. Üstyapıda bunun değişmesi lazım, burada da şu yapılar iyi değil denerek bile Afet Riskli Alan ilan edilebilir. Bu kolaylaştırıldı. Bu nedenle mahkemenin iptal gerekçesi kalmadı” diye konuştu.

YILBAŞINDA KAZMAYI VURURUZ

“Üstelik biz sanayide ölçüler aldık, karotlar aldık, raporlar oluşturduk. Bunların hepsini yaptık” diyen Kurt, “Bana Gündoğdu gibi olmasın dediler. İyice emin olalım dediler. Orada Gündoğdu Mahallesi ile ilgili karar Danıştay’ın temyizi ile İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından verildi. Yani davalar bireysel oldu. Biz ne yapacağız? O vatandaşın arsasını çıkaracağız projeye devam edeceğiz. O arsa ne olacak? Hani bana boş proje getirdi diyorlar ya… Sanayi plansız bölge. Hiçbir şey yapılamaz. Benim o parsel için özel bir imar planı yapmam lazım onu da ben yapmam. O zaman da gelip bizim arsayı alın diyecekler. Bunu sanayide de esnafa anlatıyorum. Burada çözüm uzlaşma. Bu takvime göre ben yılbaşı civarında kazmayı vurmayı hedefliyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi