Güncel Gelişmeler ve Gelecek Beklentileri" panelinin açılışında konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, "Ekonomi değişiyor, dünya değişiyor. Bu kadar değişenin içinde neler değişmiyor, bugün bunları konuşmak için buradayız. Öngörülebilirlik bugünkü kadar değerli olmamıştı. Katılımlarınız için teşekkür ederim." dedi.

Ekonomist Taner Özarslan, Eskişehir'in üniversite ve sanayi anlamında gelişmiş bir şehir olduğu için ekonomik gelişmelerin konuşulduğu panelin ilkini Eskişehir'de gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gerçekleştirdiği sunumda dünyanın ekonomik ve sanayi anlamında içinde bulunduğu durumu rakamlarla ortaya koyan Özarslan, bu tabloda Türkiye'de yaşanan gelişmeleri özetleyerek, olası gelişmeler hakkında bilgi verdi. Özarslan, "Sosyal adaleti sağlamak istiyorsanız, toplumda kalkınmayı uzun vadede gerçekleştirmek istiyorsanız, rekabet gücünüzü korumak istiyorsanız istihdam ve bölüşümü adil yapmak zorundasınız. Böylece kalkınma, sosyal adalet ve gelişme gerçekleştir. Bunları yapabiliyorsan diğer ülkelere karşı üstün hale gelirsin.

Her toplumunda amacı ilk önce kendi ülkesinde bunu en üst düzeye çıkarmaktır" dedi.

Yeni meslekleri eklemek gerek

Gelecekteki olasılıklar ile iş dünyasının nasıl bir çerçevede ilerleyebileceği hakkında değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Zeliha Saraç, ülkelerin ticari ve ekonomik hareketleri ile dünya ekonomisindeki payları, G20 ülkelerinin ekonomik durumları, Türkiye'nin ticareti, üretim ve ihracat rakamları hakkında bilgiler verdi.

Öğrencilere gelecek tavsiyelerinde de bulunan Ekonomist Saraç, "Günümüzde artan ve geleceğin meslekleri olan mühendislerin yanına başka alanlarda eklemek gerek. Makine mühendisliğinin yanına endüstriyel tasarım, yazılım gibi yanına mutlaka başka alanlar eklemeniz gerekiyor. Gelecekte, geleneksel sektörlere göre yazılım, bilgisayar mühendislikleri daha öne çıkmaya başladı." dedi.

Katılımcılarının sorularının yanıtlandığı panel sonrası ESO Başkanı ve Ekonomistler ile bir araya gelen öğrenci kulüpleri faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ortak yapılabilecek proje ve iş birlikleri değerlendirildi.

Editör: Haber Merkezi