Eskişehir Şeker Fabrikası’nda alımların başlamasına karşın pancar taban fiyatları hala açıklanmadı. Ürettikleri pancarı fabrikaya teslim eden üreticiler alacakları parayı bilmemenin tedirginliğini yaşıyorlar. Ziraat odaları başkanları kendilerini ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e dert yandılar.

 

VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞTIK

Eskişehir’de 2020 yılında gerçekleşen don ve sel afetlerine rağmen çiftçinin pancarı yetiştirmek için var gücü ile çalıştığına dikkat çeken, Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli ise, “6, 7 aydır pancarımızı yetiştirmek için var gücümüzle çalıştık. Afetlerle karşılaştık ama buna rağmen tarlamızdan eksik olmadık, çalıştık. Pancarımızı fabrikamıza teslim etmek için mücadele ediyoruz. Bizim en çok merak ettiği fiyat konusunda hala açıklama yapılmadı. Buradaki maliyetler göz önüne alınarak pancarın ton fiyatının en az 400 TL olması lazım” dedi.

 

GİDERLERİMİZ 100’DE 100 ARTTI

Mahmudiye Ziraat Odası Başkanı Semih Onar ise, çiftçinin artan girdi maliyetlerine dikkat çekti. Onar, “Çiftçi hasadı yapıyor gidiyor fabrikaya götürüyor ama fiyatlar belli değil. Biz devletten çiftçinin yanında olmasını istiyoruz. Çiftçinin gübre, elektrik, mazot maliyeti çok fazla. Bu giderler bu yol 100’de 100 arttı. Bu giderlerimizin karşılanması için bu rakamın en az 400 lira olması lazım. Bizim Eskişehir pancarı 6 fabrikayı beslemekte. Eskişehir, Alpullu, Susurluk, Afyon, Adapazarı bölgemize pancar buradan temin ediliyor. Çiftçinin alın teri bir an önce verilmeli. Çiftçiye ton başına 400 lira verilsin” dedi. Tarla sahibi çiftçi Mehmet Topçu de “Devlet yeterki çiftçinin yanında olsun, çiftçi her şeyi üretmeye hazır” dedi. Çiftçiler tarlada kullandıkları elektrik ve mazottan veri alınmamasını da istediler.

 

“ALIN TERİNİN KARŞILIĞI VERİLSİN”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Mahmudiye ilçesi İsmetpaşa Mahallesi’nde şeker pancarı sökümü yapan çiftçileri ziyaret etti. Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli ve Mahmudiye Ziraat Odası Başkanı Semih Onar ile gerçekleştirdiği ziyarette Çakırözer, pancar çiftçisinin talep ve sorunlarını tarla başında dinledi. Çiftçiler şeker fabrikalarındaki alım kampanyasının başlatılmasına rağmen hala fiyat açıklanmamasından dert yandı. Her yıl Eylül başında değerlendirmelerin yapıldığı pancar fiyatlarına ilişkin bu yıl bir açıklama yapılmamasının çiftçiyi mağdur etti.

Tarlada pancar hasadında çiftçileri dinleyen Çakırözer, pancar taban fiyatlarının bir an önce açıklanması çağrısında bulundu. Çakırözer, “Pancarlar artık hasat ediliyor. Her türlü doğal afete rağmen bereketli bir hasat sezonu yaşanıyor. Çiftçi pancarını topluyor fabrikaya verecek ama kaça vereceğini bilmiyor. Geçen yılın fiyatı 300 lira. Çiftçimiz bu rakamın enaz 400 lira olmasını istiyor. Bizim pancar tarlalarından çağrımız bir an önce pancar için verilecek rakamın açıklanması. Eğer çiftçinin giderlerini gerçek anlamda karşılamak isteniyorsa bu rakam en az 400-450 TL arasında bir fiyat açıklanmalıdır. Şekerpancarı üreticisinin yüzünün gülmesi demek nakliyecinin, esnafın hepimizin yüzünün gülmesi demek” dedi.

 

PANCAR OLMASA DEZENFEKTAN BULAMAYIZ

Çakırözer, karanovirüs ile mücadelede hayati öneme sahip kolonya ve dezenfektanın ana bileşeni olan etanolün önemli bir kısmının şeker pancarından sağlandığına da dikkat çekerek, “Koronavirüs salgınıyla mücadelede Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası da elini taşın altına koyarak bu üretim katkıda bulunmuştu. Fabrika yöneticilerinin bu yöndeki açıklamalarını hep birlikte okuduk. Bu zorlu süreçte eğer eli nasırlı Pancar üreticimiz üretmeseydi bugün belki de etil alkol bulamayacaktık. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak, çiftçimiz daha fazla mağdur edilmemeli. Pancarda taban fiyatları çiftçimizin doğrultusunda açıklaması gerekir” diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi