SODİGEM  FETÖ’nün dijital dünyadaki taktik ve stratejilerini konu alan merkez, “Dijital Bir Terör Örgütü Olarak FETÖ” çalışmasına imza attı.

SODİGEM ARAŞTIRDI

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde önemli bir projeyi hayata geçirdi. FETÖ’nün dijital dünyadaki taktik ve stratejilerini konu alan merkez, “Dijital Bir Terör Örgütü Olarak FETÖ” çalışmasına imza attı. Çalışmanın İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça gibi dillere çevrileceği belirtildi.

REKTÖR ÇOMAKLI AÇIKLADI

 FETÖ’nün dijital dünyadaki etkinliğinden söz eden Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, “Bundan 3 yıl önce 15 Temmuz’da FETÖ’cüler tarafından gerçekleştirilen kalkışmanın ardından milletimizin yazdığı destanı anlatacak kelimeleri bulmak çok zor. Bizlerin de 15 Temmuz ruhunu yaşatarak sonraki nesillere aktarmamız gerekmektedir. FETÖ, devletimizin ve milletimizin birliğini, bütünlüğünü bozma amacıyla gerçekleştirdiği yapılanmada; gücünü temel olarak beş unsurdan almıştır. Bu unsurlar, askeriye, hariciye, mülkiye, adliye ve maliyedir. FETÖ, diğer örgütlerin şimdiye kadar kullanmadıkları yöntemleri kullanmıştır. Bu yöntemlerden biri de dijital dünya ve sosyal medyadır” diye konuştu.

 SOSYAL MEDYA İTİBARSIZLAŞTIRIYOR

Çomaklı, FETÖ’nün sosyal medyada yarattığı algı üzerine konuşarak şunları söyledi: “FETÖ mensupları sosyal medyada hedef gösterme, itibarsızlaştırma, gündem yaratma, tehdit, şantaj gibi pek çok yöntemle etkin olmaya çalışmaktadır. Bu konuda sosyal medya kullanıcılarının bu algı operasyonlarına karşı bilgili ve dikkatli olmaları, onlar tarafından hazırlanan sosyal medya tuzaklarına düşmemeleri gerekmektedir. SODİGEM tarafından hazırlanan bu analiz çalışması da FETÖ’ nün sosyal medyada kullandığı taktik ve stratejileri açığa çıkarma ve kamuoyunu uyarma amaçlıdır.”

YUVALARI BİLİŞİM KURUMLARI

SODİGEM tarafından FETÖ’nün dijital dünyadaki etkinliğine yönelik yapılan araştırmaya ilişkin bilgiler paylaşıldı. SODİGEM’den yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “FETÖ ; bilişim, telekomünikasyon, yazılım gibi alanlara dönük yatırım yapmış, onlarca şirket kurmuş ve bu alanlarda kullanmak üzere eleman yetiştirmiş bir örgüttür. FETÖ'nün en çok yuvalandığı kurumlar bilişim kurumlarıdır. FETÖ mensuplarını sosyal medyanın iletişim, haberleşme, enformasyon sağlama, gündem oluşturma, takip etme gibi özelliklerini çok etkin olarak kullandığı belirtilen raporda, “Sosyal medya ve uygulamaları FETÖ için kriminal iletişim aracıdır” ifadesi yer aldı. FETÖ mensupları sosyal ağlarda akla gelen her türlü kimliğe bürünmektedir. Farklı siyasal görüşlere sahipmiş gibi sanal casusluk yapmaktadırlar. Kadın profilinde, genç profilinde aşırı siyasi kimlikte, liberal kimlikte kendi örgüt propagandalarını yapmaktadırlar.”

FETÖ’NÜN SOSYAL MEDYA İLKELERİ NELER?

SODİGEM tarafından yapılan çalışmada, “FETÖ’nün Sosyal Medya Kullanım İlkeleri” ise şu şekilde açıklandı: “17-25 Aralık’tan sonra Sosyal Medya Birimi kurulması talimatı verilmiştir. Sahte birçok video ve montaj görüntüyü birçok sosyal ağ üzerinden dolaşıma sokmuşlardır. Türkiye genelinde ve bulundukları her ülkede sosyal medya sorumluları bulunmaktadır. Sosyal medyada paylaşılacak mesajlar tek bir merkezden gelmekte ve daha sonra distribütör hesaplar aracılığı ile yayılmaktadır. Sosyal medyada başka kimlik altında propaganda yapılmaktadır. Sosyal medyada her gün için farklı bir gündem oluşturulmaktadır. Devlet aleyhine ve örgüt lehine tweet atma talimatı verilmektedir. Terörist başının teslim edilmemesi için uluslararası kamuoyu oluşturma amacıyla kullanılmaktadır. Mensuplarına en az beş adet sahte hesap açma ve günlük kotalı mesaj atma talimatı verilmektedir. Örgüt üyelerinin sosyal ağların prime-time saati olan 20.00 ile 23.00 arası yoğun paylaşımlarda ve yorumlamalarda bulunmaları talimatı verilmiştir. Ayrıca en fazla paylaşım yapanlara ödül verilmektedir.”

FETÖ’NÜN SOSYAL MEDYA TAKTİKLERİ

SODİGEM tarafından yapılan ve detaylı bilgilerin yer aldığı çalışmada, terör örgütünün internet üzerinden 2010-2012 döneminde web siteleri üzerinden algı operasyonları yaptığı, e-mailler yolu ile itibar suikastları yapıldığı ve özellikle 2012 döneminden itibaren ise ülkemizde internetin ve akıllı cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, Twitter, Facebook gibi sahte hesaplar üzerinden hedefe ulaşmak istendiği vurgulanmıştır. Ayrıca çalışmada FETÖ’nün sosyal medyada uyguladıkları taktikler hakkında da bilgiler verildi. “FETÖ ve Sosyal Medya Taktikleri” başlığında anlatılan bu taktikler şöyle açıklandı: “Gündem Yaratma, Devletin Organlarını Suçlu ve Hukuksuz Gösterme, Tehdit, Sindirme, Yıldırma ve Şantaj, Hedef Saptırma, Değerlerin İstismarı, Hedef Gösterme, Hukuku Yanıltmaya Çalışma, Terör Örgütünü Meşru Gösterme, Terör Örgütü Mensuplarına Moral Verme, Motivasyon Arttırma, Mağduriyet Algısı Yaratma.” Merkezce yayımlanan çalışmanın sonuç bölümünde ise “Kadim Türk devletini yıkmaya dönük olarak kurgulanmış bir terör örgütünün özellikle dış destek alarak nasıl bir kalkışmaya cesaret edebildiğini, kendi vatandaşlarını şehit ettiğini, yüce İslam dinini kendi kirli amaçlarına alet edebildiğini 15 Temmuz 2016 tarihinde acı bir şekilde tecrübe ettik. Bizlerin bir eğitim kurumu olarak en büyük ödevi de bu acı tecrübeyi gelecek nesillere öğretmektir “ifadeleri kullanıldı. HM

Editör: Haber Merkezi