İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, bir açıklama yaparak asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Açıklamasında parti olarak yaptıkları öneriyi anımsatan Mehmet Ektaş “ İYİ Parti olarak biz de geçtiğimiz günlerde bu konudaki teklifimizi kamuoyuyla paylaştık. Düşük gelir sahibi vatandaşlarımızın temel tüketim maddelerindeki enflasyonun açıklanan resmi rakamların çok üzerinde olduğunu bilinciyle net asgari ücretin %30 civarında arttırılarak 3.000,00 TL olması gerektiğini belirttik. Bunun yanında, asgari ücret artışının İşverenlerimizin üzerindeki yükü arttırmaması, onların istihdam yaratmalarını engellememesi için de, çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primini Devletin üstlenmesini, böylece işverene olan maliyetin ise 3458 lira olmaya devam etmesini önerdik.

Asgari ücrette yapılacak artış, kısa dönem için çalışanlara bir nebze nefes aldıracaktır, ancak Ülkemizde asgari ücrete ilişkin sorunun temelleri, asgari ücretin miktarı tartışmalarından daha derin ve kapsamlıdır” dedi.

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, açıklamasında Türkiye ile değişik ülkelerin kıyaslamasını da yaparak şunları söyledi “ Türkiye'de asgari ücretle çalışan oranı yüzde 42,9 Belçika'da yüzde 1,1’dir. Türkiye bu alanda yüzde 42,9 ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında açık ara zirvede yer almaktadır. Türkiye’ye en yakın ülke yüzde 19,2 ile Slovenya iken üçüncü sırada yüzde 16,8 ile Portekiz bulunuyor. Bu oran İspanya’da yüzde 1,1, Çekya’da yüzde 1,9 ve Macaristan’da yüzde 3,2. AB’nin büyük ülkeleri İngiltere’de ise yüzde 4,9 ve Fransa’da yüzde 8,3’dür.

Öte yandan, kayıt dışı istihdam, kayıt dışı istihdamın diğer kalemleri olan “işveren, kendi hesabına veya ücretsiz aile işçileri” bu hesaplamaya katıldığında asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 60’ları bulmaktadır.

Türkiye’de 6 Kasım 2020  itibarıyla  asgari ücret sıralamasında Avrupa Birliği ülkeleri arasında sondan 2’inci sırada yer almaktadır.

Asgari ücret uygulayan 26 AB ülkesi arasında 6 Kasım 2020 tarihi itibarıyla yapılan karşılaştırmaya göre Türkiye 295 Euro'luk asgari ücretle sadece Arnavutluk’u geride bırakabildi.”

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, “gelir dağılımındaki adaletsizliğin salgınla birlikte daha da derinleştiğini” belirtirken kısa vadeli önerilerde de bulunarak “ Ülkemizde ücretlerin ve asgari ücretin düşük olmasının temel nedeni ise gelirin adaletsiz dağılımıdır. Neredeyse kronikleşmiş bir sorun haline gelmiş gelir adaletsizliği pandemi döneminde daha da derinleşmiştir. Pandemi döneminde işçilerin milli gelirden aldıkları pay yüzde 35,1'den yüzde 26,6'ya gerilerken, sermayenin payı yüzde 56,2'den yüzde 63,9'a yükselmiş, 1,2 milyon işverenin geliri, 19 milyon işçinin gelirini 2’ye katlamıştır.

Kısa dönem için, asgari ücrete yapılacak %30 civarında bir zam kısa dönem için çalışanları rahatlatacaktır. Ancak, özelde asgari ücretin genelde ücretlerin ve alım gücünün yükselmesi, asgari ücretle çalışanların sayısının azalması, asgari ücretin “esas ve yaygın” ücret olmaktan çıkarılarak “istisna” ücret haline getirilebilmesi için orta vadede

1-İşyerlerinde sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı,

2-Toplu İş Sözleşmesi tüm iş kollarında ve meslek gruplarında yaygınlaştırılmalı,

3-Gelirin dağılımında adalet sağlanmalı,

4- Düşük ücretli kesimlere vergi muafiyeti getirilmeli,

5-Ücretle çalışanlarda uygulanan gelir vergisi dilimleri genişletilmeli,

6-Temel harcama kalemlerinde KDV oranları sıfırlanmalı,

7-Özel tüketim vergi oranları düşürülmelidir” dedi.

Editör: Haber Merkezi