İş Dünyası ve Türkiye-AB İlişkileri Dışişleri Bakan Yardımcısı, Avrupa Birliği Başkanı ve Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile ESO’da değerlendirildi. 

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Eskişehir Ticaret Odası (ETO) işbirliğinde düzenlenen toplantıda, Eskişehirli sanayici, tüccar ve iş adamları Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) İlişkilerini değerlendirmek üzere Bakan Yardımcısı Kaymakcı ile ESO bir araya geldi. Çok sayıda sanayici ve iş insanının katıldığı toplantıda konuşan ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş öncelikli olarak Suriye’ye yapılan Barış Pınarı Harekatı’nın başarı ile sonuçlanmasını ve Türk askerinin muvaffakiyetleri ile memleketine dönmeleri temennisinde bulundu.

Konuşmasında Türkiye’nin üretim stratejilerinin inşaattan sanayiye doğru kaymaya başladığını söyleyen Kesikbaş, “Daha fazla üretim daha fazla ihracat odak noktamız. Ama ihracat hadi yapalım demekle de olmuyor. Çevremize bakınca bizim stratejik hedeflerimiz Avrupa bölgesi. Özellikle Orta Doğu’da yaşanan sıkıntılardan dolayı bu bölgelere ihracat pek mümkün olmuyor. Avrupa Birliği ülkelerine gittiğimiz zaman da Türkiye ile ilgili bir algı sorunun olduğunu görüyoruz ve devletimizden Türkiye’nin tanıtımı ve Avrupa’daki Türkiye algısının değiştirilmesi konusunda çalışmalar istiyoruz” dedi. 

ETO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler ise toplantıda yaptığı değerlendirmede yeşil pasaport süresinin uzatılması gerektiği ve sanayici ile tüccarların ticaret yüklerini artırmaları için serbest dolaşım hakkına sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi. Güler, “Yeşil pasaport haricinde şu an da gündemde olan İngiltere’nin AB’den çıkması durumunda bizler nasıl etkileneceğiz diye sormak istiyorum, öyle ki; dış ticaret fazlası vermiş olduğumuz tek ülke İngiltere. Eğer bir ayrılık olursa ne olacak, biz nasıl bir yol izleyeceğiz?” şeklinde soruları Bakan Kaymakcı’ya iletti. HM

Editör: Haber Merkezi