Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Dinamikler ve Kadının Güçlendirilmesi” adlı seminer gerçekleştirildi. 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü kapsamında  çevrimiçi olarak gerçekleştirilen seminere Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abidin Kılıç, Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nezihe Ayas’ ın yanı sıra Eskişehir Teknik Üniversitesi çalışanları ve öğrenciler katılırken ŞÖNİM adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Eskişehir İl Müdür Yardımcısı Dilek Çamursoy ile Politikalar ŞÖNİM’de görevli Psikolog Onur Çalışkan katıldı.

Programın moderatörlüğünü gerçekleştiren Öğr. Gör. Füsun Adar, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) kapsam ve faaliyetlerinden söz ederek ŞÖNİM’in kadın hakları konusunda farkındalık uyandırması ve herhangi bir sebepten dolayı fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kalan kadınlara destek olması açısından oldukça önemli bir birim olduğuna da değindi. Prof. Dr. Nezihe Ayas ise ŞÖNİM’in kadın hakları konusunda yürüttüğü çalışmalar ve gerçekleştirdiği seminerlerin oldukça önemli olduğuna değindi. Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Dinamikler ve Kadının Güçlendirilmesi” konulu seminere ev sahipliği yapıyor olmaktan da mutluluk duyduklarını belirten Prof. Dr. Ayas, “Bu seminer kapsamında konuşulan önemli bilgiler, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin tüm mensupları için dikkat edilmesi gereken hususları içeriyor” dedi.

"Kadına yönelik şiddetle mücadele etmeyi konuşmak yerine, kadının statüsünün güçlendirilmesi konusunu konuşuyor olduğumuz günlerin en kısa zamanda gelmesini temenni ediyoruz.” diyen Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu ise, “Kadına verilen değer insan haklarının bir gereği, kadının saygınlığını ve itibarını korumak, herkes için bir insanlık vazifesidir. Kadının toplum içindeki saygınlığı, itibarı ve etkinliği ise gelişmişliğin ve medeniyetin de bir göstergesidir. Her ne kadar kadının toplum içindeki saygınlığı ve itibarını güvence altına almanın çağdaşlık ve medeniyetin göstergesi olduğunu bilsek de dünyanın pek çok yerinde bu sorun ne yazık ki hala devam ediyor. Bu problemin çözüm yolu, toplumda bir uzlaşı kültürünün oluşturulabilmesi, sürece sevgi ve hoşgörü ile yaklaşabilmeyi sağlamaktan geçiyor, kadının bilimde, sanatta, sporda ve teknolojideki yerinin güçlendirilmesi, üretkenliğinin daha da artırılması ve kapasitesini tam olarak kullanılabilmesine imkân sağlanması her şeyin de ötesinde bir insanlık borcudur. Toplumun geleceği açısından büyük önem taşıyan bu kültürün geliştirilmesi konusunda ise hepimize büyük görev düşmektedir” dedi.

Konuşmaların ardından Psikolog Onur Çalışkan, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü anlam ve önemine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Kadına yönelik şiddet ve bu şiddetin önlenmesinde alınabilecek tedbirler hakkında da bilgi aktaran Çalışkan “ŞÖNİM olarak tüm kadınların şiddete karşı ihtiyaç ve taleplerine kulak vermek, onlara el uzatmak için gerekli çabayı sarf ediyoruz. Bu noktada, kadınların flört şiddeti, fiziksel ve psikolojik şiddet gibi farklı biçimlerde kendilerine uygulanan şiddetin farkında olup haklarını arayabilecekleri, sığınabilecekleri mercilere ulaşmaları bizler için çok önemli. Kadına yönelik şiddet, sadece bireylerin değil toplumun bir sorunudur. Bu sorunun üstesinden gelmek için kolektif olarak hareket etmek gerekiyor. ŞÖNİM her zaman kadınların yanında olmaya devam edecek” dedi.

Editör: Haber Merkezi