Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Türkiye Çevre Ajansının Kurulmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü,  “çevreyi rant aracı olarak gören anlayışla çevre kamu eliyle talan ediliyor” dedi.

 Dünyada poşet kullanımının azaltılması için yapılan başarılı uygulamaları anlatan Süllü, “Afrika’nın pek çok ülkesinde 2008 yılından beri ülkeye tek bir naylon poşet bile sokulmuyor. Dünyada her tür plastik, kullanımını, meyve suları üzerindeki pipetleri bile yasaklayan ülkeler var. Naylon poşet kullanımının azaltılması için, ülkemizdeki gibi paralı poşet uygulaması yapan ülkeler ise plastik kullanımının azaltılması yönünde, biyolojik olarak parçalanabilir seçenekler, naylon poşet üreticilerinin tezgâhlarının dönüşümü pamuklu bez ve kâğıt üzerindeki vergilerin kaldırılması, gibi çalışmaları beraberinde yürütüyorlar. Türkiye’de ise poşet kullanımın azaltılmasının yükü sadece vatandaşın sırtına yüklendi. 2019 yılında,vatandaşın cebinden çıkan 266 Milyon Lira devletin, 92 Milyon Lira marketlerin kasasına girdi” dedi.

.CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, konuşmasına şöyle devam etti: “Maskelerle zor nefes aldığımız küresel salgında, gözle göremediğimiz bir virüs, bize doğanın önemini anlatamadı mı? Depremler, artan kanser vakalarıyla çevre,bize ders vermeyi sürdürüyor. Ancak,  para, para, para diyerek çevre talanı sürüyor. Yeni bir yıla girmeye hazırlanırken, çevre talanlarına son verilmesi, çıkaracağımız yasalarda çevre bilincinin, ön planda tutulması çağrısında bulunuyor, çevresel tehditler yaşamayacağımız bir yıl olmasını diliyorum.”

Editör: Haber Merkezi