Uzaktan/mesafeli internetten, telefonla vb. alışveriş uygulamaları konusunda değerlendirmeler yapan, Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL “tüketicileri ve küçük esnafı yerel sepet korur" dedi.

Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Esnaf odalarımızın temsilcileri özel günler yaklaşırken sürekli açıklama yaparlar. Tüketicileri yerel esnaftan, komşu bakkaldan alışveriş yapmaya davet ederler. Bu açıklamaları önemsiyor ve destekliyoruz.

Covid-19 salgın sürecinde daha belirgin ortaya çıktığı gibi “Mesafeli Sözleşmelerle” yapılan alışverişler artarak devam etmektedir.

İletişim ve ulaşım imkanlarında ortaya çıkan gelişmeler Covid-19 salgını  sonrasında da “Mesafeli Sözleşmelerle” yapılan alışverişlerin fazlalaşarak devam edeceğini göstermektedir.

Ülkemizde de küresel ve ulusal bazda “Mesafeli Sözleşme” ile alışveriş hizmeti veren az sayıda firma vardır. Yerel esnaf ve tüccar mesafeli/uzaktan satış uygulamaları ile satış yapan uygulamalara üye olmak için yüksek külfet ve komisyonlar ödemek zorunda kalmaktadır. Bu yüksek ve külfet ve komisyonlar fiyatlara yansımaktadır.

Tüketiciler bu firmaların uygulamalarından faydalanmakta, şehrindeki bir mal veya hizmeti Mesafeli/Uzaktan başka bir şehirde yaptığı sözleşme ile satın almaktadır.

Tüketicinin aldığı mal veya hizmette ayıp olması durumunda muhatap mesafeli/uzaktan sözleşme mal veya hizmet satılmasına aracılık yapan firma olmaktadır.

Tüketicilerin daha düşük fiyatlarla mal veya hizmet satın alabilmesi, küçük esnaf ve sanatkârın korunması, tekelleşmesinin önlenmesi ve sermayenin tabana yayılması içinEsnaf ve Sanatkâr Odası Birliklerimizin gerçekleştirebileceği özel bir görev vardır.  5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunun 10'uncu Maddesi(k)bendi "Bağlı olduğu birliğin muvafakati alınmak kaydıyla üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak ve mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak amaçlarıyla sınırlı olarak kurulmuş veya kurulacak şirketlere ve kooperatiflere iştirak etmek, amaçlarına uygun olarak eğitim ve öğretim kurumları kurmak üzere vakıf kurmaya karar ve bu konudaki işlemleri yürütmek üzere yönetim kuruluna yetki vermek." şeklinde düzenlenmiştir. Yukarda sayılan sebepler ve dayanaklaEsnaf ve Sanatkâr Odalarımızın,Genel Kurullarının kanunun kendilerine verdiği yetkiyi kullanmalarını, tüm illerimizde illerin adıyla başlayan alışveriş uygulamaları kurmalarını öneriyoruz.

Kanaatimizce Esnaf ve Sanatkâr Odası Birliklerimizin uhdesinde tüm illerimizin adıyla başlayarak kurulacak alışveriş sepetleri (Hakkari Sepeti, Edirne Sepeti, Kars Sepeti,Muğla Sepeti vb.) yerel tüketicilerden ve esnaftan büyük teveccüh görecek, işlem maliyetini düşürecektir.

Her ile bir sepet tüketici, esnaf ve ekonomiye bereket.

Yerel sepet tüketici ve küçük esnafı korur.”

Editör: Haber Merkezi