Eskişehir’de korona virüs vakalarındaki artış devam ediyor. Hafta hafta yayınlanan verilere göre 8-14 Şubat tarihleri arasında 100 bin kişide 30,99 olan vaka sayısı, nisan ayına gelindiğinde 100 bin kişide 605,85 oldu. Vatandaşlara göre vakaların artmasındaki en büyük etken, insanların maske ve sosyal mesafe kurallarına yeterince dikkat etmeyerek tedbirsiz davranması ve yetkililer tarafından yeterince denetim yapılmamıs.  Kimi vatandaş tamamen kapanmanın tek geçerli çözüm olduğunu, kimisi de insanların artık sosyalleşmek istediğini ve başka çözüm yolları bulunması gerektiğini düşünüyor.

İnsanların sosyal hayatlarına devam etmek istediğini belirten Elif Akar, “İnsanlarda biraz bilinçsizlik ve sorumsuzluk var. Gerekli denetim de yapılmıyor. Böyle oldukça vakaların yakın zamanda biteceğini sanmıyorum. Uzun bir süre sokağa çıkma yasağının gelmesi ve aşılanmaya hız verilmesi gerekiyor. Başka ülkelere vermek yerine ilk önce kendi vatandaşlarına yardım etmeleri gerekiyor. Kafelerin kapanması işyeri sahipleri için kötü olsa da halk sağlığı için iyi oldu” dedi.

Vaka sayılarının artmasından vatandaşların da sorumlu olduğunu düşündüğünü söyleyen Engin Dalyan, “Maske takmayan, toplu halde olup da sarmaş dolaş olan çok vatandaşımız var. Kimse de müdahale etmiyor. Dikkat etmeyince vaka sayıları yükseliyor. Bugün korona virüsten 341 kişi öldü, bu çok yüksek bir rakam” dedi.

Vaka artışlarının nedeni olarak denetim yapılmaması ve insanların yeterince dikkat etmemesi olduğunu düşünen Ceren Çelik, “1 aylık açılma oldu. İnsanların mekânlara dolduğunu, kendi tedbirlerini almadıklarını, mekân sahiplerinin de sosyal mesafeye dikkat etmeden müşteri kabul ettiğini gördüm. Hastanede çalışan yakınlarımın söylediğine göre, artık ölüm ve vakalar 40 yaşa kadar düşmüş. Herkes birbirini suçluyor ama yapacak bir şey yok. Mecburen hepimiz kendi tedbirimizi kendimiz almalıyız. Ailemiz var, büyüklerimiz var. Mesela ben anneme ve babama bulaştırmaktan çok korkuyorum. Olabildiğince eşimle beraber dışarı çıkmamaya dikkat ediyoruz. Biz de çok özledik akrabalarımızla, eşimizle, dostumuzla görüşmeyi ama hiçbir şekilde akrabalarımızı ziyaret etmiyoruz, toplu düğün tarzı etkinlikler çok yanlış. En çok bulaşın buralardan olduğunu duydum” ifadelerini kullandı.

Vaka sayılarındaki artışların halkın sosyal mesafe ve maske kuralına uyumadığını gösterdiğini düşünen Uğur Ayhan, “Tam kapanmayla da olacak gibi değil, çünkü tam kapanmada ev ziyaretleri oluyor. İnsanlar sosyal mesafeye hiçbir yerde uymuyor. Benim 3 farklı ilden gözlemlediğim kadarıyla hiçbir şekilde kurallara uyulmuyor” sözlerini kullandı.

Eskişehir’deki tablo karşısında endişeye kapıldıklarını belirten duyarlı vatandaşlar, “etkili önlem ve sıkı denetim” isteyerek “ Ankara’dan alınan önlemler yeterli olmuyor. Eskişehir’deki vaka sayılarına göre ekstra önlemler alınmalı ve önlemlerin yaşama geçirilmesi için sıkı denetim yapılması gerekiyor” diyor.

Editör: Haber Merkezi