Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. Törenlerde bağımsızlığa vurgu yapıldı.

Vilayet Meydanı'ndaki törende, Vali Vekili Aslan Avşarbey, Garnizon Komutan Vekili Hava Tuğgeneral İmdat Bahri Biber ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Adar, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Adar, törende yaptığı konuşmada, 6 Ocak 1921'de Eskişehir'in İnönü ilçesinde yapılan ve Türk ordusunun galibiyetiyle sonuçlanan 1. İnönü Meydan Savaşı ile başlayan 30 Ağustos 1922'de düşman ordularının Dumlupınar'da yenilgisiyle sonuçlanan ulusal bağımsızlık savaşının en önemli başarılarının, bugün üzerinde onur ve gururla yaşadıkları bu topraklarda gerçekleştiğini hatırlattı.

ASLA TAVİZ YOK

Türk dünyasının dört bir yanından kopup gelmiş, bu toprakları yurt edinmiş Eskişehirlilerin 1923'deki bağımsızlık ruhunu bugün de aynı şekilde koruduğunu ifade eden Adar, şunları kaydetti: "Bugün, 2 Eylül 2017'de ülkemiz ne yazıktır ki, çevresindeki ülkeler nedeniyle büyük bir ateş çemberinin ortasındadır. Ülke içinde ise hain saldırılar ve teşebbüsler nedeniyle hep birlikte aydınlık ve güvenli bir geleceğe doğru yürümek için her türlü güce ve potansiyele sahipken, çıkışı olmayan labirentlere itelenmeye çalışılmaktadır. 15 Temmuz darbe teşebbüsü, yıllardır bir türlü bitirilemeyen terör bunun en canlı örnekleridir. Ne olursa olsun, Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni korumak ve kollamak konusundaki kararlılığından asla taviz vermeyecektir." Hava Piyade Yüzbaşı Bülent Özar da Kurtuluş Savaşı sırasında şerefli bir mücadele veren Eskişehir halkının 2 Eylül 1922'de şanlı bir destan yazdığını belirtti. Valilik Meydanı'ndaki törenin ardından Kanlıpınar Şehitliği'ne geçildi. Şehitlikte yapılan saygı atışının ardından dua edildi. Program, şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi. AA

Editör: Haber Merkezi