Güney Kore’nin başkenti Seul’da işçiler, çiftçiler ve yerel yardımlaşma dernekleri tarafından Devlet Başkanı Park Geun-hye ve hükümet karşıtı protesto gösterisi düzenlendi. Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin maske takan eylemcilerin protesto gösterilene katılmasını yasaklamasına karşın beyaz maske takan binlerce Güney Koreli eylem boyunca hükümet karşıtı slogan atarak, “Park Geun-hye istifa”, “İş yasalarındaki gerileyici değişiklikleri durdurun” yazılı pankart taşıdı. Güney Kore polisi, eyleme yaklaşık 14 bin kişinin katıldığını bildirirken, eylem sırasında herhangi bir olay çıkmadığını ifade etti.

Öte yandan eylemciler, hükümetin şirketlerin işçilerini daha kolay bir şekilde işten çıkarmalarına olanak sağlayan iş hukukunu değiştirme girişimlerini, Güney Kore ve Çin arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması altında Çinli tarımsal ürünlerin ithalatının beklenen artışını protesto ederek, 2017 yılından itibaren devlet tarafından hazırlanan tarih kitaplarının ortaokul ve liselerde okutulması fikrine de karşı çıktı.

Eylemciler daha sonra geçtiğimiz ay düzenlenen protesto eylemleri sırasında polisin tazyikli su sıkması sonucunda zemine kafa üstü düşerek yaralanan 69 yaşındaki çiftçi Baek Nam-gi’nin kaldığı hastanenin bulunduğu bölgeye doğru yürüyüşe geçti. Öte yandan, eylemin ilk olarak güvenlik gerekçesiyle yasaklandığını ifade eden polis, organizatörlerin toplantının yasaklanmasının toplanma hakkının ihlal edilmesine neden olacağına dair itirazları üzerine yasağın kaldırıldığını söyledi.

Devlet Başkanı Park Geun-hye, geçen ay gerçekleştirdiği kabine toplantısında, “Maskeli protestolar yasaklanmalı. IŞİD’in yaptığı da bu değil mi, yüzünü saklamak değil mi?” demişti.

(İHA)

Editör: Haber Merkezi