Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman bir açıklama yaparak mesai saatleri ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Kararman yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi

‘’►Diş Hekimliği Fakülteleri, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’ne tabi olarak hizmet veren kurumlardan değildir. Bu nedenle olağan mesai saati süresini aşan, 24 saate yayılan mesai saati uygulamalarının diş hekimliği fakültelerinde uygulanması mevzuata açıkça aykırıdır.

►Anılan yönetmeliğe tabi olarak 7/24 hizmet veren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerimiz faaliyettedir.

►Diş Hekimliği Fakültelerinde vatandaşlarımıza verilen hizmet, yalnızca “günün 24 saatinde devam eden sağlık hizmeti” niteliğinde olmayıp, fakültelerin vatandaşlara verdiği hizmetin diğer bir yanı da “akademik araştırmalar yapmak, asistan yetiştirmek ve uygulama tecrübesi kazandırmaktır.” Fakültede gece 21:00’a kadar çalışmaya zorlanan personelimiz, akademik personel niteliğindedir.

►ESOGÜ Diş Hekimliği Fakültesi, “yataklı kurum” statüsünde hizmet verecek altyapı ve şartlara da sahip değildir.

►Bilindiği üzere fakülte, eski rektörlük binası olup asansörü, yemekhanesi, yataklı hizmet vermeye mümkün hasta odaları ve yatakları yoktur. Giriş kat ve bodrum katta yapılan kalburüstü düzenlemeyle poliklinik hizmeti vermeye çalışılmaktadır. Ağız-Diş-Çene ameliyatlarının yapıldığı yerler dahi bu binanın içinde değildir. Ruhsatsız şekilde olduğu iddia edilen Mediko binasının giriş katında ayrılan birkaç odada çene cerrahisi ameliyatları yapılmaktadır. Halbuki Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerimiz, bu hizmetlerin etkin yürütülebilmesi adına projelendirilmiş ve inşa edilmiş merkezlere sahiptir. Örneğin engelli bir vatandaşımızın asansörü olmayan bu binada yataklı hizmet bir yana, poliklinik hizmeti alması dahi fevkalade zordur.

►Bu şartlar altında ESOGÜ Diş Hekimliği Fakültemizin “ayaktan tedavi vermek” dışında verebileceği başka bir hizmet bulunmamaktadır.

►Ülkemizde doğrudan Ağız-Diş-Çene sağlığı alanında yataklı tedavi vermeye müsait şekilde projelendirilmiş ve inşa edilmiş birçok fakülte binasında (Örneğin Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesinde) bu uygulama mevcut değilken ESOGÜ Diş Hekimliği Fakültesi tarafından getirilen hukuksuz mesai saati uygulaması bir an önce sonlandırılmalıdır.

►Öte yandan bu hukuksuz mesai uygulamasında, akşam 21:00’a kadar çalışan personele aylarca “akşam yemeği”  verilmemiş, sendikamızın bu husustaki görüşmeleri sonucunda  fakülte yönetimi başka bir faciaya imza atmıştır. Fakülte personeline akşam saatlerinde “1 adet sandviç ve meyve suyu” şeklinde yemek uygulaması başlatılmıştır. Bir yemekhanesi olmayan fakülte binasında, üzerinde üretim-son kullanma tarihi-üretici bilgisi bulunmayan ne olduğu belirsiz sandviçler dağıtılmaktadır. Bu hususta doğrudan temin yahut sair usulle bir ihale de açılmamıştır. Bu sandviçler nereden temin edilmektedir, standartları nelerdir? Yahut Diş Hekimliği Fakültesi personelimiz “ her akşam aynı yemeğe” mi tamah edecektir? Kaldı ki zaten fakültenin yemekhanesinin olmaması ve yataklı tedavi kurumu olmaması sebebiyle fakülte personeline öğle yemeği  verilmemektedir.

►Tüm bu hususlara ek olarak belirtilmelidir ki hukuksuz mesai uygulamasına karşı fakülte yönetimi ile görüşmeler yapan tüm asistanlar da, -her nedense?- birden “Covid-19 filyasyon ekiplerinde” 3 aylığına geçici olarak görevlendirilmiştir. Yapılan bu görevlendirmede yalnızca hukuksuz mesai saati uygulamalarına itiraz eden asistanlar seçilmiş, tüm bölümlerden adil ve hakkani bir dağılım yoluna gidilmemiştir. Bazı bölümlerde hizmet veren asistan sayısı yok denecek seviyeye düşürülmüştür. Asistanlarımızın görevlendirilmesinde, tez sunumuna bir ay kalan asistanlar  görevlendirilmiş, saygıdeğer hocalarımızın bazılarının hasta bakabilecek kapasitedeki kıdemli asistanları da fakülteden uzaklaştırılmıştır. Kamu hizmetinin devamlılığını gözettiğini iddia eden idarenin bu tavrı, “itiraz edeni sürgün ederiz” demekten başka bir şey de değildir.

Hatta ve hatta yabancı uyruklu burs öğrencisi olan, “genel sağlık sigortası” dahil hiçbir sağlık güvencesi olmayan asistanları  Covid-19 filyasyon ekiplerinde sırf hukuksuz mesailere itiraz ettiler diye görevlendiren idare, bu arkadaşlarımızın hastalanması halindeki vebali nasıl ödeyecektir?

► Değinilmesi gereken başkaca bir husus ise sözde 21:00’a kadar mesai uygulaması başlatan fakültenin, fakülte mescidini akşam 17:00’da kapatmasıdır. Akşam 21:00’a kadar çalışmaya devam eden personelimizin ibadetlerini  yerine getirmeleri engellenmektedir.

►Anılan tüm bu sebeplerle, mevcut hukuksuz mesai uygulamasına karşı üniversite yönetiminin kayıtsız kalmasıyla Eskişehir 2. İdare Mahkemesi huzurunda “yürütmeyi durdurma” istemli dava da açılmış olup, ESOGÜ Diş Hekimliği Fakültemizdeki personelin mağduriyetlerinin mahkemece giderileceğine olan inancımız tamdır.’’

 

Editör: Haber Merkezi