Dilara Tambova salgının yarattığı sorunlar ve salgınla mücadele ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken “Ülkemizi ve tüm dünyayı, yaklaşık bir yıldan fazladır etkisi altına alan pandemi süreci gerek ekonomik, gerek sosyal, gerekse yönetimsel anlamda büyük sorunlar meydana getirmiş ve covid-19 ile mücadelede ne yazık ki, henüz istenilen olumlu sonuçlara ulaşılamamıştır. Ülkemizde, bazı ülkelerden daha geç ortaya çıkmış olması ve ilk salgın evresinde nispeten pozitif sonuçlar alınması sonrasında, yaz dönemini fazla bir serbestlikte geçirmiş ve kış aylarına doğru bir anda vakıaların korkutucu derece arttığını yaşayarak tecrübe edindik. Bu kaygı verici artışlar sonucunda, kısıtlama dönemine girilmiş ve pek ticari faaliyet sekteye uğramıştır. Bu gelişmeler, ülkemizin ve tabi ki şehrinizin ekonomik ve sosyal durumuna da çok olumsuz yansımış ve hizmet sektörü ağırlıklı olan ekonomik alt yapımız ciddi manada zarara uğramıştır. Salgında, çok büyük özveriyle mücadele eden sağlık emekçilerimizin gayretlerini ve sağlık sistemimizin sağlam alt yapısı dolayısıyla pek çok ülkeye göre salgına karşı verilen mücadelenin büyük ölçüde başarılı olduğunu, hakkaniyet adına vurgulamak ve desteklemek öncelikle vatandaşlık görevimizdir. Bununla birlikte, yerli aşıyı hala üretememiş olmamız büyük bir eksikliktir.

Elbette bir ülkede, tüm emek ve üretim sistemini tamamen durdurmanın maliyeti bizim gibi görece kırılgan bir ekonomiye sahip bir ülke için çok zor bir durumdur. Bu sebeple, ekonomik ve sosyal yapıyı tümden tasfiye etmek yerine yerel yönetimler de gerekli sorumluluğu almalı, iktidarla koordineli bir şekilde hareket edilebilip, çözüm odaklı bir işbirliği meydana getirilmeliydi. Ekonomik daralma yaşadığımız bu süreçte, bazı sektörlerin fazla kapasiteye ulaştığı ve ihracatının arttığı, ancak pek çok sektörün de planlanan kapasitenin altında kaldığı görülmektedir. Elbette ki, tarihte buna benzer pek çok salgın, doğal afet ve savaşlar gibi, ülkeleri ve ekonomilerini zorlayan pek çok olay vuku bulmuştur. Tabi ki, bir salgın hastalık hiçbir ülkeyi yıkacak kudrette değildir. Ancak mahiyeti itibariyle büyük tahribat yarattığı da bir gerçektir” dedi.

 

Salgınla mücadelede dayanışmanın önemini vurgulayan Dilara Tambova bu konuda da şunları söyledi “Bu zor dönemi ancak ciddi anlamda bir özveri ve dayanışma ile atlatabiliriz. Fakat bu yönde bir adım, en azından Eskişehir özelinde mümkün olmamıştır. Seçilmiş kişilerin, halkın ve özellikle de esnafımızın, en fazla yanında olması gereken bir süreçte, sorunlarına çözüm üretmek adına girişimlerde bulunması gerekirken çoğunun halkın arasına bile çıkmadığı ve şehrimizde aylardır zar zor kepenk açan esnafımızın sorunlarını hiç umursamadığını, çok üzülerek gözlemlemekte ve bu yönde hemen her gün sayısız şikayet duymaktayım. Aslında millete ve vatandaşa hizmet için seçilen bu kişilerin, özellikle de bu derece büyük bir kriz halinde bile, hiçbir soruna duyarlılık göstermemiş olmaları da makul karşılanabilir bir davranış değildir. Çok geniş kapsamlı bir sorun olduğu düşünülürse şehrinizin tüm seçilmişleri, kamu kurumlarıyla istişare içinde olmalı ve el birliğiyle vatandaşın mağduriyetleri, asgari düzeyde dahi olsa giderilmelidir. Kentin tüm bileşenlerinin ortak paydası vatandaş olmalı ve sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri beklenirdi.

Tabi ki, bu bir gereklilik ve fakat tamamen bir temenniden öteye gitmeyecektir. Zira, şehrimizde başat aktörlerin iktidar ve ana muhalefet partilerinden seçilmiş kişiler olduğunu düşünürsek eğer, bırakın tümünü bir araya getirmeyi, kendi partilerinin seçilmişleriyle dahi uyumsuzluk içinde oldukları herkesin bildiği bir sırdır. Vatandaşın sorunu için de bir araya gelmelerini beklemek gerçeklikten uzaktır. Hülasa, yaşadığımız salgın süreci çok zor bir aşamadır. Ancak! Duyarsızlık, kibir, büyüklenme, menfaat, siyaseti sadece kendisi ve çevresi için bir araç olarak kullanan insan da bir o kadar zordur. Çünkü, bu düşünce ve ruh hali içinde olan insanlardan hiçbir özveri ve hizmet beklenemez. Umuyoruz ki! Daha sağlıklı ve müreffeh bir gelecek için, bir dahaki sefere doğru tercihler yapalım.”

Editör: Haber Merkezi