Özdemir UÇAK- Kültür turizmi kapsamında son yıllarda iç turizmin gözde kenti Eskişehir, sadece turistlerin değil yatırımcıların da göz hapsinde. 3 yıl önce 2500 olan otel yatak kapasitesi 2017 Mayıs ayı itibariyle 5 bin 200’e ulaştı. Halen de Fabrikalar Bölgesi başta olmak üzere, tarihi Odunpazarı Bölgesi, Tepebaşı ve Odunpazarı Bölgesi’nde otel, apart, restoran ve rezidans gibi yatırım amaçlı inşaatlar yükselmeye devam ediyor. Yapılan otel yatırımlarına restoranlar da eklenince hizmet sektörünün kent ekonomisindeki payı yüzde 60’lara ulaştı.

2016 HABERCİ OLDU

Eskişehir özellikle müzeler, Tarihi Odunpazarı Bölgesi, parklar ile turisti kent merkezine çekerken Frigya bölgesi denilen Han, Seyitgazi ilçelerine ise giden turist sayısı çok az miktarda kaldı. Kent merkezinde Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Kent Belleği Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Çağdaş cam sanatları müzesi, Lületaşı müzesi, Eğitim karikatürleri müzesi, Ticaret Odası  Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi, Demiryolları Müzesi en çok ziyaretçi alan noktalar oldu. Müzelere 2 yılda 500 binden fazla ziyaretçi geldi.

FABRİKALAR BÖLGESİ ŞANTİYE GİBİ

Tepebaşı’nın gelişime açılan ve alışveriş ile otel yatırımlarının merkezi haline gelen Fabrikalar Bölgesi’ndeki hareketlilik de devam ediyor. Son 3 yılda 5 otelin hizmete girdiği bölgede AVM, rezidans ve iş merkezleri de yükselmeye devam ediyor.

ODUNPAZARI BUTİK OTEL MERKEZİ

Eskişehir’in diğer yakası Odunpazarı’nda ise yatırımcıların adresi Tarihi Odunpazarı Evler Bölgesi. Bölgedeki nostaljik evleri Butik Otel yapmak için sıraya giren yatırımcılar listesi giderek kabarıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin kiraya verdiği konaklarla yeni bir yatırım aracına dönüşen butik otel konusunda ilk adım Babüsaade Konak’la (Abacı) başladı. Ardından Eskişehirli işadamı Ayhan Arslan’ın yatırım yaptığı Butik Otel konusunda 3ayrı yerde butik otel yapılacak.

HEDEFLER 5 YILDIZ

Eskişehir’in ilk 5 yıldız oteli olan Anemon’sdan sonra ikinci 5 yıldız otel projesi Eskişehirli işadamı Cem Siyahi’nin sahibin olduğu Polimeks adlı şirketin Bademlik’te yaptırdığı Bademlik SPA Otel kentin ikinci 5 yıldız oteli olmuştu2 5 yıldızlı otelin yapılmasından sonra 5 yıldızlı otel sayısı 4 oldu.

7 GÜNE ÇIKARILMALI

Kentteki otel işletmecilerinin yakındığı tek konusu ise otellerin genelde 2 gün dolu olması. Özellikle Nisan-Mayıs aylarında otellerde yer bulunmadığını belirten otel işletmecileri, “Ancak bu haftanın 7 gününe yayılmıyor. Özellikle hafta sonları tam dolululuk var. Yeni bir hamle yapılmalı. Bu 7 güne yayılmalı. Genelde Cumartesi ve Pazar günleri bu yoğunluk oluyor. Bu da otel yatırımlarının ne denli karlı olduğu konusunda da düşündürebilir. Yeni bir turizm planı yapılmalı. Otel yatırımlarına da bir çerçeve çizilmesi gerekiyor” dedi.

İŞTE MEVCUT OTELLER

5 yıldızlı oteller: Anemon Otel, Tasigo Otel, Turunç Otel, Ada Life Qeen Otel.

4 yıldızlı oteller: Saffroon Otel, Dedepark Otel, Hilton Garden Inn, Divan Express, Modernity, The Merlot, Ramada Encore, Hüma Sultan Otel, Prime Eskişehir

3 yıldızlı oteller: Grand Namlı Otel, Atışkan Otel, Soyiç Otel, İbis Otel, Arus Otel, Zin Otel, Sör Otel, Vendoma Otel, Senna City, Roof Garden, Es Albatros Otel, Verman Otel, Şahinpark Otel, Soyiç Otel, Enotel Karaca, Uysal Otel, NH Otel, Aydoğanlar Otel, Tymbris Otel,    

2 yıldız oteller: Has Termal Otel, Şale Otel, Arslan Otel, Eskişehir Elaine Otel, Altınes Otel, Sultan Otel,

1 yıldız oteller: Bayrambey Otel, Şaşkın Otel.

Butik Oteller: Porsuk Otel, Gürgenci Apart, Abacı  Konak, Sarar Otel.

Hostel: The Black Hostel, Eskişehir Hostel.

Uygulama Oteli: Ali Güven Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Oteli

Editör: Haber Merkezi