Sağlık Bakanı Fahrettin Koca illere göre vaka sayısı tablosunu açıkladı. Yeni tabloya göre Eskişehir'de durum oldukça vahim. Her geçen hafta açıklanan tablo Eskişehir’deki durumun vahametini ortaya koyuyor.

Eskişehir'de 13-19 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide görülen vaka sayısı 116.56 oldu. Bir önceki hafta vaka sayısı tablosu 74,59 idi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre vaka haritasını paylaşarak şu bilgileri aktardı:

“İllerimizde haftalık 100.000 nüfusa karşılık gelen toplam vaka sayısını gösteren insidans haritamızı ekte görebilirsiniz. Normale dönmek elimizdedir. Bu ancak tedbirle mümkündür.

Virüsü yok sayamayız. Onun normal hayatımızı elimizden almasına da izin vermemeliyiz. Bunu tedbirlere uyarak başarabiliriz.”

Bir ayda 100 bin kişide 85,57’lik artış

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk kez 8 -14 Şubat tarihinde açıkladığı rakamlar son açıklama ile Eskişehir’de ürkütücü boyutlara ulaştı. 8-14 Şubat’ta açıklanan 30.99’luk oran bugün 85,57’lik artışla 116,56 rakamına ulaştı. 

8-14 Şubat tarihlerinde 100 bin kişide 30,99 olan vaka sayısı

15-21 tarihlerinde artarak 100 bin kişide 35,55 olmuştu.

20 - 26 Şubat tarihlerinde ise vaka sayısı 100 bin kişide 43,85 olarak açıklanmıştı.

27 Şubat-5 Mart haftasında Eskişehir'de vaka sayısı 100 bin kişide 48.27 olarak belirlenmişti.

6 -12 Mart tarihlerinde ise Eskişehir'de vaka sayısı 100 bin kişide 74,59'a çıkmıştı.

13-19 Mart haftasında Eskişehir'de vaka sayısı her 100 bin kişide 116,56 oldu.

YAĞMURA RAĞMEN

ALIŞVERİŞ YOĞUNLUĞU

Gün boyunca etkisini yer yer gösteren yağmura rağmen şehrin işlek caddelerindeki insan kalabalığı artıyor. Maskeye rağmen sosyal mesafeye pek de dikkat edilmemesi bulaş riskini arttırıyor. Eskişehir'in her geçen hafta artan vaka sayıları, hem hafta sonu yasağının yeniden gelmesi, hem de esnafların dükkânlarının kapanması riskini artırıyor. Eskişehir’de 8-14 Şubat tarihleri arasında her yüz binde görülen Korona virüs vaka sayısı 30,99 iken, tam bir ay sonra 6-12 Mart verileriyle bu rakam 74,59’a yükseldi. Vaka sayılarının iki kattan daha fazla artmasına rağmen hafta sonunu fırsat bilen vatandaşların alışveriş merkezleri ve mağazalar önünde kalabalık kuyrukların oluşturması, Eskişehir’deki Korona virüs salgınında üçüncü dalganın sinyalini veriyor.

KURAL VAR AMA

UYAN YOK

Türkiye’de uzun süreden beri beklenen normalleşme süreci mart ayı itibarıyla illerin risk oranlarına göre ve kontrollü bir şekilde başladı. Kontrollü normalleşme sürecinde düşük ve orta iller arasında yer alan Eskişehir’de kafe, restoran ve lokantaların sınırlı sayıda müşteriye ve sınırlı saatler için hizmet vermelerine izin verildi. Bu tür işletmelere girişlere getirilen Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulamasına geçilirken alınan karara da her nedense uyulmadığı tespit edildi. Eskişehir’de faaliyet gösteren ve şartlı bir şekilde hizmetine yeniden başlayan bu tür işletmelerin girişlerine “HES” kodu ile girilir uyarı yazısı asılırken müşterilerin kontrolsüz bir şekilde alınması haklı tepkileri de beraberinde getirdi. Alınan yeni tedbirler kapsamında HES kodu uygulamasının birçok işletme tarafından hiçe sayıldığına dikkat çeken vatandaşlar “Lokanta ve kahvelerin girişlerine işletmeciler tarafından uyarı yazısı asılmasına rağmen kimse kurala uymuyor. Pandemiden önce olduğu gibi herkes elini kolunu sallayıp içeriye girebiliyor.Virüs vakarlının her geçen gün arttığı Eskişehir’deki bu vurdumduymazlığa karşı gerekli denetimlerde yapılmıyor.Ayrıca yüzde 50 müşteri alma zorunluluğuna da uyan yok.Böyle giderse yeniden kısıtlama günleri başlayacak” diye dert yandılar.

ODA BAŞKANLARINDAN UYARI

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine Bağlı (ESOB) Lokantacılar ve Kahveciler Odası Başkanları tarafından yapılan açıklamada kontrollü yeni normalleşme süreci ile birlikte kapılarını yeniden açan üyelerine çağrıda bulundu. Hayat Eve Sığar (HES) kodu zorunluluğunun Eskişehir’de de uygulanmaya başlanıldığını hatırlatan Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban ile Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, Esnafın cezalı duruma düşmemeleri için alınan karara uyulmasını istedi. Yeni açılan işletmelerde HES kodu denetimlerinin de arttırıldığı hatırlatıldı.

 

Editör: Haber Merkezi