Yapı denetim firmasında görevli bir mühendis şantiyede dövülürken Tepebaşı Belediyesi’nde çalışan bir mühendise de yine şantiyede şiddet uygulanmaya çalışıldıİnşaat Mühendisleri Odası, mühendislerin kontrol için gittikleri şantiyelerde saldırıya uğramasına tepki gösterdi.

İMO Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada ‘’Geçtiğimiz günlerde, şehrimizdeki yapı denetim firmalarından birinde Kontrol Mühendisi olarak görev yapan meslektaşımız Adem Boyraz, inşaatta gördüğü bazı eksiklerin düzeltilmesi gerektiğini dile getirmiş, bu talebinden dolayı da darp edilmiştir. Geçtiğimiz haftalarda da Tepebaşı Belediyesi’nde görev yapan Makine Mühendisi Serkan Çakan da benzer şekilde darp edilmeye çalışılmıştır. Yargıya taşınan bu iki olayı da İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak kınıyoruz.

Şiddetin hiçbir şekilde izahı mümkün değildir. Şiddeti engelleyecek ve şantiyelerdeki kuralsız iş hayatını düzeltecek mekanizmalar üretmek mümkün ve gereklidir. Yaşanılan olaylar bize bir kez daha şantiye şefliğinin gerçek anlamıyla ve hakkıyla yapılması gerektiğini göstermiştir.

Kanun ve yönetmeliklerde belirtildiği üzere, şantiyelerde inşaattan birinci derece sorumlu olan kişi şantiye şefidir. Kalıp kontrolü, demir teslimi ve beton dökümü gibi işlemler mutlak suretle şantiye şefinin nezaretinde olmalıdır. Şantiye şefinin fiili olarak bu işlemlerde yer alması bu tarz olayların yaşanmasına engel olabilir.

Yapı denetim firmaları ruhsatlı yapıların projeye uygun olarak yapılmasını sağlayan bir nevi kamu kuruluşlardır.  Değişen yönetmeliklerle işlevsellikleri daha da artmıştır. Ancak Kontrol Mühendislerinin bitmiş bir işi kontrol etmeleri, onları inşaat işçileriyle ve müteahhitlerle karşı karşı getirmektedir. Bu tarz durumlarda meslektaşlarımız haketmedikleri muamelelerle karşılaşmaktadır. İmalatların devamında yapılacak kontrollük  işlemleri ancak şantiye şeflerinin görevlerini tam olarak yapması ile sağlanabilir.

Şantiye şefliği kanunlarla düzenlenmesine karşın çoğunlukla kağıt üzerinde kalmakta ve maalesef bazı şantiye şefleri ruhsatlarına imza attıkları işlerin yerini dahi bilmemektedir. Bunun en büyük sebeplerinden biri de ekonomik olarak şantiye şeflerinin gerekli ücreti alamayışlarıdır. Şantiye şefliği müessesesi hakettiği itibara ve ücrete kavuşmadan bu sorunun önüne geçilemeyeceği açıktır.

Yapı inşaatı, ekip işidir. Yapı denetim firmaları ile şantiye şefleri, kontrollerindeki işin eksiksiz tamamlanmasını sağlamakla görevlidir. Benzer olayların önüne geçmek için kamu kuruluşları, yapı denetim firmaları ve meslek odaları ortak çalışmalar yürütmelidir. Bu bağlamda  yapı denetim firmalarını ve denetim görevlisi meslektaşlarımızı da kontrol görevleri esnasında şantiye şefinin inşaatta hazır bulunmasını talep etmeye, aksi halde kontrol sürecini tamamlamamaya çağırıyoruz.

Oda yönetimi olarak devam eden davaların  takipçisi olacağımızı , başta şantiyeler olmak üzere meslek hayatımızın hiçbir yerinde şiddetin yeri olmadığını kamuoyuna bildiririz. ‘’denildi.

 

 

Editör: Haber Merkezi