Çin sarımsağı Kastamonu sarımsağı gibi tanıtılıp ucuz fiyata satılıyor. Dolapta kendiliğinden büyüyen Çin sarımsağı çabuk bozulduğu gibi konulduğu yiyeceklerin tadını da bozuyor.

Eskişehir’de eşi ile birlikte yıllardır sarımsak satan Sevil Yalçın, yerli üretim olan Kastamonu sarımsağı ve ithal edilen Çin sarımsağı arasındaki farkını dile getirerek, “Vatandaş ‘ucuz bulduk’ diye Çin sarımsağı almasın. Çünkü Çin sarımsağı gerçek aroma ve tadı vermez. Kısa sürede çürüyor, turşuyu bozulur” dedi.

Dünyayı etkisi altına alan Korona virüse karşı uzmanlar bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sarımsağı önerdikten sonra, daha önceden de yüksek olan sarımsak fiyatı bu kez hayli değer kazanmıştı. Sarımsak toprağı olarak bilinen Kastamonu’da geçtiğimiz senelerde yaşanan sel yüzünden 2019 yılın sonu ve 2020 yıl boyunca kilogram fiyatı 100 liraya kadar yükselen yerli sarımsak şimdi ise 50-60 liraya satılıyor. Diğer yandan Çin’den ithal edilen beyaz sarımsağın kilosu ise 30-35 olarak satılıyor. Vatandaşlar, ucuz olduğu için ilk önce tercih ettiği Çin sarımsağını kullandıktan sonra beklediği tat, aroma ve kalitesi alamayınca yine yerli sarımsağı almayı başlıyor. Bu arada bazı kötü niyetli sarımsak satıcıları ise Çin sarımsağını Kastamonu sarımsağı gibi tanıtıp ucuz fiyata satarak vatandaşı kandırıyor. Eşi ile birlikte Eskişehir’de yıllardır sarımsak satıcısı olarak bulunan Sevil Yalçın, bu konuda vatandaşları uyardı.

“Sarımsak, dış görünüşünde anlamalı”

Yalçın, yerli sarımsak ile Çin sarımsağın arasındaki farkı şöyle ifade etti:

"Sarımsak alırken ilk önce dış görünüşünden anlayacaklar. Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Onları dolapta koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor. İlk görünüşte çok güzel olsa da çok hızlı, çabuk çürüyor. Kalıcı olarak bir şeylere katarsanız hem o sarımsak bozulur, hem de içindeki diğer malzemeyi bozar. Örneği turşuya atıldığında hem sarımsak hem de turşu mor rengine dönüştürür ve kısa sürede bozulmasına neden olur. Ancak, yerli, yani Kastamonu sarımsağı ise bundan çok farklı olur. İçi mor olur. Dışı krem rengi ve kök kısmı kahverengi olur. Aroması çok kuvvetli ve kalıcıdır. Tat olarak da yediğiniz şeyin içinden kendi tadını hissettirir. Çok uzun süredir bekleyebilir. Örneği elimde olan bu ürünleri 2020 yılında Agustus ayında aldık ve hala satılıyor. Bir tane sarımsak bile çürümedi. Bu kışın bunları satacağız ve vatandaşların evinde bile aylaca çürümeden kalacak.”

Editör: Haber Merkezi