Kışlık sebze üretiminde söz sahibi Bilecik’in Söğüt ilçesinde marul ve soğan hasadına başlandı.Geçimini seracılıktan sağlayan Sakarya Havzası’ndaki köylerde hummalı mesai yapılıyor. Söğüt ve çevresinde üretici, rekolteden memnun. Marul üretiminin yanı sıra taze soğan ve roka da Söğütlü çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından biri. Söğüt’teki marul ve soğan hasadı mart ayı sonuna kadar devam ediyor. Yaklaşık 2 bin 800 dekarlık alanda ekim yapan çiftçilerin sezonluk üretim hedefi ise yaklaşık 13 bin ton. Bölgede yetiştirilen marulun yaklaşık yüzde 70-80’i İstanbul’da tüketiliyor. Kalan yüzde 20’lik bölümü Marmara Bölgesi’ndeki illerde market ve pazar tezgahlarında yer alıyor. Mikro klima özelliğine sahip bölgede örtü altı tarımla yılda 3 veya 4 mahsul alınıyor. Üretilen marul ve taze soğan için sadece hayvan gübresi kullanılıyor. Yakacık köyü muhtarı Hüseyin Yıldırım, yaptığı açıklamada, Sakarya Havzası’nda kış sezonunda başta marul olmak üzere taze soğan ve roka üretildiğini söyledi. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde kışlık sebze ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşıladıklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: ‘’Marul ve taze soğan sezonu başladı. Taze soğan şu an hallerde iyi gidiyor. Marulun bize maliyeti 30-35 kuruşu buluyor. 40 veya 50 kuruş arası satıyoruz. Üreticinin sattığı fiyatla tüketicinin aldığı fiyat arasında uçurum var. Markette 3-4 lira arasında ama bizde 40-50 kuruş. Burada hem üretici hem de tüketici çekiyor. Ürünün çoğunluğunu İstanbul’a veriyoruz. Adapazarı, Kocaeli olmak üzere Marmara Bölgesi’nde her yere gidiyor.’’

Editör: Haber Merkezi