TARİHÇİLERE AĞIR ELEŞTİRİ

Sofuoğlu “Osmanlı Tarihi kitabında söyle geçer; Yetkisinde Osmanlı Hariciye Nezareti olmak üzere İngiltere Büyükelçiliğine atandı hain Mustafa Reşit Paşa. Bu bilgiler üstünkörü geçilir. Bunu çözmeyen tarihçi bundan sorumludur. Her insan bunu bilmeyebilir lakin tarihçi olan bunu buradan yakalamalıdır. Bu bağlamda tarihçi gözden kaçırmak istediğini net gözden kaçırmıştır, neye vurgu yapmaması gerektiğini bilir. Önemli olan detaylara vurgu yapmaz. Misalen; 2. Meşrutiyet ilan edildiğinde Osmanlı 5 devlet kaybetmiştir” dedi.

EZİK VE SIKINTILI AYDIN

Sofuoğlu şöyle devam etti ; “Tarihte meşrutiyet hakkında hiç kötü bir anlatım ve eleştiri görmemiştir. Bu bağlamda da meşrutiyet meselesine vurgu yapılmamıştır. Müslüman tarihçinin en büyük sıkıntısı da korkmasıdır, bu sebeple de fikrini belli edemez, eziktir, çünkü eskiden beri kafasına vurulmuştur. Bunun içinde çok okumak çok bilmek lazımdır. Söylenen tezleri çürütebilmelidir.  İkinci sıkıntısı da utanmasıdır” diye konuştu.

BATIYI ELEŞTİRME GELENEĞİ YOK

Sofuoğlu tarih eleştirisinde geleneğe dair eleştirilerin çokça yapıldığını lakin Batı’ya dair eleştirinin yapılmadığını söyledi. Sofuoğlu, Ulubatlı Hasan’ın olmadığının iddia edilmesinin bunun en büyük sıkıntılarından biri ve örneği olduğunu kaydetti. Sofuoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Toparlamak gerekirse; Bir vurgu sorunu vardır, İkincisi ise eksik okumadır bu da cesareti ve bilgisi olmamasına yol açıyor. Tarihçinin bu korkusu yeteneğini yeteri kadar gösterememesine sebeptir. Bize öğretilen kendini eleştir Batı’yı eleştirmedir. Türk toplumunu en başta ezik dindar aydınlar yalnız bırakıyor.” 

Editör: Haber Merkezi