CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, hükümetin hazırladığı yargı reform paketinin basın ve ifade özgürlüğü alanında beklentileri karşılamadığını söyledi.

TUTUKLANMAMAYI GARANTİ ETMİYOR

 Çakırözer, “Paket bu haliyle haberin, eleştirinin bundan sonra suçlanmayacağını; gazetecilerin, aydınların terör suçlaması ile yargılanıp, tutuklanmayacağını garanti etmiyor” dedi. Yargının tarafsız ve bağımsızlığının tartışıldığı, bölünme tartışmalarının zirveye çıktığı, FETÖ borsası iddialarının giderek daha yüksek sesle dile getirildiğini anımsatan Çakırözer, “Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı uygulamada güvence altına alınmadan bir haberin ‘haber verme sınırını aşıp aşmadığını’ kim belirleyecek” diye konuştu.

ÇELİŞKİDEN ÖZGÜRLÜK ÇIKMAZ

Çakırözer, AKP’nin 15 kanunda değişiklik öngören yargı reformu paketini değerlendirdi. Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesinin 2. fıkrasına eklenmesi düşünülen cümleyi değerlendiren Çakırözer, “Halihazırda terör örgütü propagandası yapan kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor. ‘Bu suçun basın yoluyla işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılıyor. Teklifle birlikte bu fıkraya bir de ‘haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz’ düzenlemesi ekleniyor. Aynı madde bir cümlesi ile suçun basın yoluyla işlenmesi durumunda cezasını arttırıyor, diğer bir cümlesi ise basın yoluyla işlenmesi durumunda suç oluşturmayacağını öngörüyor. Bu kadar çelişki yumağından özgürlük çıkması mümkün değil” dedi. 

Editör: Haber Merkezi