Eğitim İş Eskişehir şubesi üyeleri memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlara tepki gösterdiler. Kamu çalışanlarının artan hayat pahalılığı altında ezildiğini belirten Eğitim-İş  Şube Başkanı Hüseyin Yurtman şunları söyledi " 2021 yılı ekonomik krizin doruğa ulaştığı ve yıkıcı etkilerinin en ciddi şekilde hissedildiği yıl olarak geride kalmıştır. İşçi, memur ve emeklilerin yıllık zam oranları, büyük ölçüde çarpıtılan rakamlara göre belirlenmiştir. 

Temel tüketim ürünlerine peş peşe gelen zamlarla halkın satın alma gücü daha önce hiç olmadığı kadar düşmüştür. Döviz kurundaki ani artışlar Türk lirasını pula çevirmiş vatandaşın gelirini hızla eritmiştir.

Ekonomik kriz, artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon kamu emekçilerini ciddi şekilde etkilemiştir.

BOTAŞ, doğalgaz için mesken tarifesine yüzde 25, sanayi tarifesine yüzde 50, elektrik üretim amaçlı santrallara yüzde 15 zam yaptı.  Vergi ve harçlar ile birçok ürüne yüzde 36’nın üstünde zam yapılmıştır.

2021’in son ayında başlayan ve yılın ilk günü zirve noktasına çıkan zamlar Türkiye’de enflasyonun kronik hale geldiğini göstermektedir.

Memur ve memur emeklisine sözde yüzde 30.5 oranında zam yapılmıştır. SGK ve Bağ-Kur emeklisine 25.48 zam yapılmıştır. Ancak memurlar, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, SGK ve Bağ-Kur emeklisine gelen sözde zamları hükümet yaptığı zamlarla geri almıştır.

Kamu emekçilerinin ve emeklilerinin 2022 Ocak maaşı cebe girmeden erimiştir.

Buğday ülkesinde ekmek lüks olmuş emekçiler halk ekmekleri kuyruklarına girmek zorunda kalmıştır.

Bebek mamalarına zincir vurulmuş şeker ve yağ satışına sınırlama getirilmiştir.

Hükümet, enflasyon ile değil enflasyon sepetiyle mücadele ederek enflasyon rakamlarını olduğundan farklı çıkarmaktadır.

Resmi olarak açıklanan enflasyon ile emekçilerin enflasyonu arasında çok ciddi bir uçurum vardır.

Ülkemizin yaşadığı derin ekonomik kriz sonucunda ortaya çıkan aşırı zamlar, pahalılık, döviz kurlarındaki artış ve yoksulluk emekçilerin artık tükenmesine neden olmuştur.

 Sözde toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarına reva görülen 2 yıllık zamlar ocak ayı bitmeden çoktan erimiştir.

Elektrik, doğalgaz, köprü, hastane, otoyollar kamulaştırılsın. Zamlar geri alınsın.

Toplu sözleşme masası yeniden kurulsun.

Emekçiler için vergi dilimi % 10’da sabitlensin.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak kamu emekçilerini ve yurttaşları açlığa, sefalete mahkûm eden enflasyon oranını ve zamları kabul etmiyoruz."

Editör: Haber Merkezi