Naci Erdemli, henüz yağlık ayçiçeği konusunda fiyatların belli olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Yağlık ayçiçeği üretiminde hasada günler kaldı fakat fiyatı belli değil. Çiftçimiz, biran önce yetkililerden fiyat ve primin açıklamasını bekliyor. TMO, ayçiçeği alımını başlatmalı ve hububatta olduğu gibi (buğdayda 1 TL, arpada 50 Krş. olarak açıklamıştı) prim fiyatını da açıklamalı.  Açıklanacak ayçiçeği alım fiyatının en az 15 TL/kg, prim desteğinin de 3 TL olmasını bekliyoruz.”

Ayçiçeğinin tüccarlar değil TMO tarafından alınmasını istediklerini ifade eden Erdemli, TMO taban fiyatını vererek hasat zamanı ayçiçeği alımlarını yapmalı, fiyatın ucuzlamamasını sağlamalı, üreticimizi tüccarın insafına bırakmamalıdır. Prim desteğini de bir an önce açıklamalıdır. Çayır tırtılı çiftçinin moralini bozsa da TMO tarafından açıklanacak fiyat, üretimin devamı açısından itici bir güç olacaktır” dedi.

“Ayçiçeği ithalatında yüzde 27 olan gümrük vergisi tekrar konulmalıdır” diyen Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Erdemli, “Yurtdışından gümrüksüz gelen ürünler biz üreticilerin para kazanmasına engel olmaktadır. Özellikle yıllar boyu buğdayla ayçiçeği arasında 1-2 şeklinde bir parite vardır. Yani buğday 7450 TL ise ayçiçeğinin 15 TL olması gerekir. Prim desteğinin de 3 TL olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Naci Erdemli son olarak Türkiye’nin ayçiçek yağı ihtiyacının yüzde 67’sini üretebildiğini, yüzde 37’lik kısmını ithal ettiğini ifade ederek dışa bağımlılığın devam ettiği sürece ayçiçek yağının artmaya devam edebileceğini belirtti. 

Editör: Haber Merkezi