Türkiye yeni ve yerli bir otomobil yapımı için harekete geçti. Bu yerli ve milli otomobilin yapılması için Cumhurbaşkanı Sayın R. Tayyip Erdoğan’ın girişimleri ile 5 yatırımcıdan oluşan bir konsorsiyum oluşturuldu. Yerli ve milli otomobil için başlatılan bu çalışmalar ile ilgili olarak nerede ise yurdun hemen her köşesinden yatırımcılara çağrılar yapıldı. Bildiğim kadarıyla 17 ilin yöneticileri, atanmışları, seçilmişleri STK’ları 5’li konsorsiyuma davetlerde bulundular. Eskişehir’de yerli ve milli otomobilin üretimi için kapılarını açan kentlerden birisi. Özellikle OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli’ nin 5 işadamına yönelik davet mektupları yazmasının ardından şimdide Eskişehir'deki iş dünyasının temsilcileri yerli otomobilin Eskişehir'de üretimi için işbirliği ve güç birliği oluşturmaya karar verdiklerini açıkladılar. Bu çerçevede “Eskişehir Yerli Otomobil Platformu” adıyla bir oluşum harekete geçti. Yani bir anlamda lobi faaliyetlerinde bulunacak olan bu oluşumun kurulması ne kadar sevindirici ise bu oluşuma destek vermesi gereken ve bu oluşumun itici gücü olması istenilen ancak eksikliği de görülen bir bölüm daha var.

Bu otomobil yatırımının Eskişehir’e yapılabilmesi için oluşturulan ve lobi çalışması yapacak olan EYOP’un kurulması ne kadar sevindirici ise bu resim içerisinde olması gerektiği halde resimde eksikliği bulunan kişi ve kurumların bulunmaması da o kadar üzücü. Umarım resmin kalan bölümü de en kısa sürede tamamlanır.

+++

 BU MESAJ DOĞRU ALINIRSA

Hafta içerisinde Eskişehirspor’da olağanüstü kongre gerçekleşti. Kimsenin sahiplenmediği kulüp yine eski başkan Halil Ünal tarafından sahiplenildi. Ünal başkanlığındaki yeni yönetim dün ilk sınavda takımın yanında yer aldılar. Ancak bu arada pek de alışılmış bir durum olmamakla birlikte Ünal yönetimi takımdaki futbolculara oynanmayan Gaziantep maçının galibiyet primini peşin olarak yatırdı. Yani bundan önce yaşanan ödeme krizlerinin aksine futbolcular henüz hiç ayakları topa değmemişken paraları hesaplarında gördüler. Ekonomik sıkıntılar var, borçlar dağ gibi ama ümitsizlik de olmaz… Yönetim daha yaşanmış olumsuzlukları da baz alarak futbolculara böyle bir jest yapmış. Umarım hem kamuoyu hem de teknik heyet ve futbolcular bu mesajı doğru alır ve en kısa sürede birlik ve beraberlik ortamını sağlarız.

+++

HERKESİN ELEŞTİRİSİ AÇIK

Termik santral ile ilgili kamuoyunda bir tedirginlik var. Daha net ifadeler ile anlatmak gerekirse çok küçük bir kesimin dışında, “tamam termik santral çok yararlıdır” diyen kimse yok. Geniş yelpazenin içerisinde linyit yataklarının işletilmesini isteyende var, Alpu ovasına “hiç dokunulmasın” diyenlerde. Bu geniş yelpazenin içerisinde kömürü milli kaynaktan saymayanların olduğunu da sanmıyorum. Varsa bile çok küçük bir oranı temsil ediyorlardır. Ortak kanaat sesini yükseltenler, yükseltemeyenler hep birlikte gönül rahatlığı içerisinde “Termik santral yapılsın” diyemiyorlar.

Linyitin çıkarılması dünyanın sonu değil belki ama termik santralin kurulması o kadar masum olmayabilir, hatta değildir. Elbette yerli ve milli kaynaklarımızı kullanmalıyız, ama en verimli tarım arazilerimizi dönüşü olmayan bir yola sokarak değil.