Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir’in de katıldığı toplantı EOSB Müdürlüğünde düzenlendi. Küpeli burada yaptığı açıklamada ilk yerli otomobilin ve yerli uçak motorunun Eskişehir'de üretildiğini anımsattı. Kentte yerli otomobil üretmek için gerekli bilgi ve beceriye sahip kadroların bulunduğunu vurgulayan Küpeli, "Kentteki sivil toplum kuruluşları yerli otomobil için gerekli vizyona sahip. Havacılık ve raylı sistemler kümelenmelerinin deneyimi, yerli otomobilin Eskişehir'e kazandırılması için ciddi bir olanaktır" diye konuştu. Küpeli, Eskişehir'in ulaşım açısından önemli avantajlara sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Özellikle raylı sistemler konusunda öne çıkıyor. Eskişehir, Türkiye'nin kavşak noktasında. Yerli otomobilin Eskişehir'de üretilmesi durumunda kentin lojistik avantajı bulunuyor. Eskişehir'de bulunan nikel ham maddesi, elektrikli otomobil için bir avantaj sağlayacak. Yerli otomobili üretecek babayiğitlerin yeri de hazır. Otomotiv sanayisine 5 milyon metrekarelik alanı bedelsiz tahsis edeceğiz. Ancak diledikleri yerleri de babayiğitlere tahsis ederiz. Kalkanlı Bölgesi'nde bulunan bir pisti de yerli otomobilin testi için önemli bir alan olacaktır. Devrim otomobilinin iadeiitibarı için biz bu işe soyunduk. Eskişehir'in yerli otomobil üretimi için diğer illere göre şanslı olduğunu düşünüyorum. Liman kentlerinde ciddi bir doluluk yaşandığı için şanslıyız." Eskişehir'de yerli otomobilin üretimi noktasında atılan önemli bir adımın ise "Eskişehir Yerli Otomobil Platformu: EYOP" olduğuna değinen Küpeli, platformun ortak irade oluşturulmasını arzu ettiklerini vurguladı. Başta iş dünyası olmak üzere sanayicilerin, tacirleri, siyasilerin, bürokratların,  yerel basının bu iş için ortak hareket etmesi gerektiğini savunan Küpeli, “Şehrimizin gelişime katkı sağlayacak girişimlere ortak olacağız. Birlikte taş taş üstüne koyup şehrimizin zenginleşmesi için çalışacağız. Kısaca tüm şehir olarak üstümüze düşeni yapmak zorundayız” dedi. Hesaplamalara göre bugün Eskişehir'de 250 binden fazla kişinin sanayi sektöründen geçim temin ettiğinin altını çizen Küpeli, yerli otomobilin Eskişehir'de üretilmesi durumunda ise en az 12 bin kişiye yeni iş imkanı sağlanacağını bir kişinde en az 6 kişiyi etkilediğinden bu rakamın ne kadar yüksek olacağına dikkat çekti. 

260 MİLYONLUK YATIRIM

EOSB’nin 2017 yılı değerlendirmesini de yapan Başkan Küpeli, “2017 yılında 1,5 milyon dolar olan ihracat rakamımızın 2018’de 1,7 milyon dolara yükselmesini bekliyoruz. Şu anda 42 bin seviyelerinde olan istihdam rakamlarımızı ise yeni bölgenin faaliyete geçmesiyle 43 bin seviyelerine yükseltmeyi hedefliyoruz.  2017 yılının ilk üç çeyreğinde toplamda 41 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirdik. 2018 yılında bu yatırım miktarımızı 260 milyon TL’ye yükseltmeyi planlıyoruz. 2023 yılı hedeflerimiz ise, Türkiye’nin gelecek hedefleriyle doğru orantılı olarak 25 milyar dolar ciro üreten, 5 milyar dolar ihracat yapan bir kent olmak ve bin 500’ü Ar-Ge çalışanı olmak üzere 65 bin kişiye istihdam sağlamak” dedi.

MİLLİ YHT PROJESİ

“Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi” hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Küpeli; “Türkiye’nin ilk yüksek hızlı trenini yine Eskişehir’de üreteceğiz. Üretimi Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) tarafından yapılacak. Üretim, 3 etaptan oluşacak ve 96 adet YHT üretilecek. EOSB bünyesindeki Raylı Sistemler Kümemiz ile sürecin içinde tam destekle yer alacağız. Teknoloji transferi sonrasında, bölgemizdeki sanayicilerimiz ile birlikte yazılımından kumandasına, cer sisteminden montajına kadar tüm süreçleri yerli üretim olarak yapacağız” dedi.

PROJE ÜSTÜNE PROJE

2018 yılı hedeflerimiz arasında; çevreyi korumak ve yenilenebilir enerji sağlamak adına; Atık Yakma Tesisi, 1MW Güneş Enerji Santrali, Rüzgar Tribünü gibi önemli projeleri olduğu üzerinde duran Başkan Küpeli, Teknik Kolej, Kreş, Meslek Kazandırma ve Geliştirme Merkezi, Gelecek İçin Sanayi Enstitüsü kurarak eğitim alanına da yatırımları olacağını ifade ederek, "Demiryolu hattı, İmişehir-OSB bağlantı yolu, 2 milyon metrekare küresel yatırımcı için üretilecek arsa, yeni KOBİ-OSB, GYO şirketi, yurt dışında ihracat ofisleri, teşvik ve destek Ofisi, Üye İlişkileri Ofisi, ESO OSB Akıllı Üye Kartı, esoexpo.com E-İhracat ve Dış Ticaret Portalı gibi önemli projeleri de hayata geçireceğiz” dedi. Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir de yerli otomobili yapmak için kolları sıvayan yatırımcıların söz konusu yatırımı halkın desteklemesini önemsediğine değinerek, halkın desteğinin yatırımcıyı kente çekeceğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi