Ektaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Yerel seçim propaganda döneminde “vaat” siyasetinin önemli öznelerinin biri kreşler oldu. Mevcut belediye başkanlarımız, hizmete soktukları onlarca kreşle övünürken, şehrimizin önemli sanayicilerinden AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu da sekiz saat açık kreşlerde, kadının işgücüne tam katılamadığına işaret ederek kadın istihdamının düşük olmasını, belediyelerin yeterince ve 12 saat açık kreş açamadığına bağladı. Belediye Başkanı seçilmesi durumunda 12 saat açık, 20 kreş yapacağını vaat etti. Sayın Hatipoğlu’nun bu vaadi, işverenlerin kreş, çocuk yurdu açma sorumluluğunu hatırlamamıza neden oldu”

Hatipoğlu’nun Fabrikasında Kreş, Çocuk Yurdu Var mı?”

Hatipoğlu’nun işyerinde  2000 civarında işçi çalıştığını belirten Ektaş, “16 Ağustos 2013 tarih 28737 sayılı resmi gazetede yayımlanan Gebe Veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları Ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin 13’üncü maddesi işverenlere, bu kapsamda Sayın Hatipoğlu’na kreş, çocuk yurdu açma görevi yüklüyor.

Yönetmeliğin 13’üncü maddesinin birinci fıkrasına göre 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde emzirme odasının kurulması, ikinci fıkrasına göre 150’den çok kadın çalışanı olan işyerlerinde 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için bir yurdun kurulması zorunludur. İşverenler, bu zorunluluğu ortaklaşa oda ve yurt kurarak, kamu kurumlarınca yetkilendirilmiş yurtlarla anlaşma yaparak da yerine getirebilirler. Sayın Hatipoğlu’nun işyerinde ise 2000 civarında işçi çalışmaktadır. Sayın Hatipoğlu’nu bugüne kadar kreş açmak, çocuk yurdu kurmak konusunda kimse engellememiştir. Sayın Hatipoğlu vaadinde samimi olsaydı, kadın istihdamına destek sağlamak isteseydi öncelikle yönetmeliğin 13’üncü maddesine uygun elverişli koşullar oluşturarak işe başlıyabilirdi. Ancak Hatipoğlu’nın işyerinde yurt olmadığı, herhangi bir yurtla anlaşması olmadığı da bilinmektedir. Sadece Hatipoğlu’nun değil Organize Sanayide faaliyette bulunan hiçbir büyük fabrikanın da kreşi, çocuk yurdu bulunmamaktadır” dedi.

Özgür Özel: Biz belediyeciliği Yılmaz Büyükerşen’den öğrendik Özgür Özel: Biz belediyeciliği Yılmaz Büyükerşen’den öğrendik

Hatipoğlu, önce yasal sorumluluğınu yerine getirsin

Ektaş şöyle devam etti, “Bu nedenle, Yönetmeliğin kendine yüklediği görevi yerine getirmeyen Hatipoğlu’nun seçilirse kreş açacağı yönünde ki vaadini samimi bulmak mümkün değildir. Ancak, Hatipoğlu’nun elinde yeni bir fırsat vardır. Milletvekili olması sebebiyle kanunlara uyulmasının da takipçisi olması gereken Sayın Hatipoğlu, seçimden hemen sonra 2 ay içinde fabrikasında çocuk yurdu açacağı ve kadın işçi sayısını toplam işçi sayısının en az %30 oranına yükselteceğine söz verebilir. Bu vesileyle, Eskişehir’imize büyük hizmetleriyle övündüğümüz Organize Sanayi bölgesinde bulunan fabrikalarımızı ve Organize Sanayi Başkanlığı ile Sanayi Odasını çocuk yurtlarının hizmete alınması, kanuni sorumlulukların yerine getirilmesi konusunda da duyarlı davranmaya davet ediyoruz” 

Muhabir: Beste Temel