ABİDE araştırması, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından tasarlanan 12’nci Kalkınma Planı’ndaki, ‘ölçme ve değerlendirme sistemi yeterlilik temelli olarak eğitimin tüm kademelerinde yapılandırılacaktır’ kalkınma hedefine yönelik uygulanacak.  İlk kez 2016 yılında başlayan ABİDE araştırması, her iki yılda bir düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

Anadolu Üniversitesi’nin efsane akademisyenine saygı ödülü Anadolu Üniversitesi’nin efsane akademisyenine saygı ödülü

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ulusal izleme araştırmalarından biri olan Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırmasının 2024 uygulaması, 81 ilde yaklaşık 230 bin öğrencinin katılımıyla 21 Nisan-10 Mayıs tarihlerinde yapılacak.  81 ilden örneklem olarak belirlenen 2 bin 326 okul ve 230 bin öğrenci bu araştırmaya katılacak ve uygulama sonrasında öğrencilerin verdiği açık uçlu soru cevapları, 81 ildeki öğretmenler tarafından puanlanacak.

ABİDE uygulaması sonuçları

ABİDE 2024 uygulaması, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçiyor. 2 yıllık döngüler halinde gerçekleştirilen araştırmanın hedef kitlesi 4, 8 ve 10’ncu sınıf öğrencileri olacak ve Türkçe, matematik ile fen bilimleri alanlarında uygulanacak. Çoktan seçmeli ve açık uçlu soruların kullanıldığı araştırmada öğrencilerin ilgi alanlarına ilişkin üst düzey düşünme becerileri değerlendirilecek.

ABİDE 2024 sonuçlarına göre ülke genelinde raporlar hazırlanacak ve her il için özel raporlar oluşturulacak. ABİDE araştırması ulusal bir izleme sınavıdır. Ayrıca araştırma sonucunda her ilin kendine özel durumları ortaya çıkarılacaktır. Türkiye raporu hazırlanmış ve ülkemizin eğitimdeki genel durumu hakkında bu rapor elde edilir.

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı