Prof. Dr. Selma Metintaş, grip virüsünün yanı sıra Covid-19 etkeni olan SARS-CoV-2'nin dünya çapında yaygın olduğunu belirtti. Virüsün evrimleşirken mutasyona uğradığını ve "Eris" olarak bilinen yeni bir varyantın ortaya çıktığını ifade etti.

Yaygınlığın nedenlerini virüsün doğası, bağışık olmayan bireyler ve yeterli aşılama oranına ulaşılamaması olarak sıralayan Prof. Dr. Metintaş, şunları söyledi;

"Pandeminin ilk yılında değiliz; daha az sayıda vakaya rastlıyoruz ve her yeni varyant, ilk çıkan tipe göre daha az öldürücü ve daha bulaşıcı."

Hem influenza virüsü hem de koronavirüsün yaygın olduğu bu dönemde özellikle riskli grupların kendilerini korumaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Metintaş, maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Metintaş şu ifadeleri kullandı;

“Virüsler ancak laboratuvarda sürüntü örneğiyle ayrılabilir. Ancak tedavileri açısından bir farklılık yoktur. Hasta takibinin yapılması, istirahat edilmesi ve bol sulu gıdanın alınması gerekir. Ateş yüksekliğinin devam etmesi, solunum sıkıntısının başlamasıyla sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. COVID-19 aşılarıyla ilgili çok yaygın infodemi dediğimiz hatalı bilgiler var. Bunların gerçekle bir ilişkisi yoktur. Dünya Sağlık Örgütü bununla ilgili çalışmalar yaptı. Aşısı eksik olanların aşılarını tamamlatmalarında da fayda var”

Kaynak: Fatih Arduç