Eskişehir Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer hastaya yeterli süre ayırmadan teşhis koymanın ve tedavi uygulanın mümkün olmadığını belirterek, “5 dakikada muayeneye hayır” dedi.

Başkan Güçlüer Tabip Odası’nda yaptığı basın toplantısında muayene sürelerine tepki göstererek devletin sağlık politikalarına işaret etti. Güçlüer, “Tıp bilimi ve tıbbi teknoloji yıllar içinde ne kadar gelişmiş olursa olsun, bir hekimin hastasına yeterli süre ayırmadan ve ayrıntılı bir anamez almadan doğru teşhis koyması ve doğru tedavi uygulaması mümkün değildir. (Anamnez: doktorun hastaya teşhis koyma amaçlı olarak ona sorduğu sorulara sonucu elde ettiği hastanın öyküsüdür)  Ve hepimiz biliyoruz ki hekimlikte sürat felakettir. Her geçen gün daha fazla hastayı daha kısa sürede doğru düzgün anamnez almaya bile vakit bulamadan muayene ve tedavi etmeye zorlanıyoruz” diye konuştu.

NE KADAR ZAMAN AYIRABİLİR

Güçlüer sözlerine şöyle devam etti: “Buna karşılık politikacılar, ‘Biz gerekli düzenlemeleri yaptık ama doktorlar hastalara ilgi göstermiyor, yeterli süre ayırmıyor’ diyorlar. Gerçekte ise telefonla randevu sisteminde hastaya ayrılan süre on dakikayı bile bulmuyor. Randevusuz hastalar da eklenince hasta başına düşen toplam süre beş dakikaya iniyor. Günde yüz, yüz elli hastaya bakmaya zorlanan bir hekim hastaya ne kadar zaman ayırabilir ki? Sağlıkta dönüşüm programı ve izlenen sağlık politikası ile nitelikli bir hekimliğin gerçekleşeceği çalışma koşullarına ulaşmak zorlaşıyor”

NİTELİKLİ HİZMET ŞART

14 Mart Tıp Bayramı’nın yaklaştığını hatırlatan Güçlüer, “Hastalarımızdan ayrıntılı bir görüşmeyle anamnez alabilmemize, gerekli, muayeneleri, yanı ve tedaviye ilişkin bilgilendirmeyi, sağlık eğitimini yapabilmemize, hizmet verdiğimiz insanlarımızla sağlıklı bir iletişim kurabilmemize, hasta randevularında hastalara ve bizden hizmet bekleyenlere yeterli süre ayırmamıza olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. İyi hekimlik yaparak nitelikli sağlık hizmeti üretmek istiyoruz. Hekimlik ve insanlık değerlerini yükseltecek sağlık politikaları istiyoruz” dedi. Açıklamaya Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Birtürk Özkavak da destek verdi. (Kaan Özcan)

Editör: Haber Merkezi