Yurtman: Porsuk, Gediz ve Banaz Çayları yok edilmeye çalışılıyor Yurtman: Porsuk, Gediz ve Banaz Çayları yok edilmeye çalışılıyor

Kalır, “1946 tarihine kadar Sivrihisar’a bağlı olan Sarıköy, Mihalıççık ilçesine bağlanması Yunus Emre Hz. Mihalıççıklı olduğu anlamına gelmemektedir, gelmemelidir. Son yıllardaki düzenlemeler sonucunda, Yunus Emre Hazretlerinin Vakıf ve dergahının bulunduğu, yaşadığı, eserlerini verdiği ve kabrinin bulunduğu Sarıköy ile bütünleşmiş olarak yüz yıllar süren tarihi, manevi bağları olan Sivrihisar ve Sivrihisarlılar olarak kalbimiz buruktur” açıklamasında bulundu. 

Yunus Emre’nin Sarıköy beldesinde doğduğunu, yaşadığını ve orada vefat ettiğini dile getiren Sivrihisar Eğitim Vakfı Başkanı Bekir Kalır, “Yunus Emre Hz. Dünyaya mal olmuş, Ülkemizin en önemli değerlerinden birisidir. Bu açıklamayı yapmaktaki amacımız Yunus Emre hz. Manevi hatırasına duyduğumuz saygıdan ibarettir. Yoksa her hangi bir şekilde polemik oluşturmak gayesinde değiliz. Bütün kaynaklar da güçlü belgeler ile ifade edildiği gibi  Yunus Emre Hz. Sivrihisar ilçemizin Sarıköy beldesinde doğmuş orada yaşamış ve vefat etmiştir. Son zamanlarda Yunus Emre Hz’nin Mihalıççık’lı olduğuna dair söylemleri duymaktan dolayı bu açıklamayı yapmak zorunluluğu hâsıl olmuştur. Aşağıdaki açıklama ve sunulan belgeler doğrultusunda 18.Mart 1946 tarihine  kadar Sivrihisar’a bağlı olan Sarıköy, Mihalıççık ilçesine bağlanması Yunus Emre Hz. Mihalıççıklı olduğu anlamına gelmemektedir, gelmemelidir” dedi. 

“Sarıköy Sivrihisar’dan çıkarılıp Mihalıççık’a bağlandı”

Kalır şöyle devam etti; “ Yunus Emre Hazretlerinin Zaviye ve Kabrinin bulunduğu Sarıköy, şimdiki adıyla “Yunus Emre Beldesi” daha önceleri Sivrihisar Kazası ilçe hudutları içerisinde bulunduğu adını taşıyan vakfın faal olarak hizmet verdiği sırada her türlü hizmet ve vakıf arazisinin yönetimine ait vakıf işleri Sivrihisar’daki dergah’tan yönetilir iken vakıflar lav edilip, dergah, tekke ve zaviyeler kapatıldıktan sonra Sivrihisar Yunus Emre Dergahı ve zaviyesi de faaliyetlerini sonlandırmıştır. İlçemiz merkezinde halen dergahtan kalan bir ev bulunmaktadır. Vakfımız önceki yıllarda bu evin YUNUS EMRE KÜLTÜR EVİ yapılması için girişimlerde bulunmuştu. Daha sonraki yıllarda Sarıköy’ün mülki taksimattaki yeri ile ilgili bir idari değişiklik yapılmış ve Sivrihisar’ın Yunus Emre Hazretlerinin Kabrinin bulunduğu Sarıköy ve Vakıf ile alakası tamamen kesilmiştir. 18 Mart 1946 tarihli Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, zamanın Başbakanı ve İçişleri Bakanının imzalarını havi Üçlü Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Sarıköy Sivrihisar ilçe hudutlarından çıkarılarak Mihalıççık ilçesine bağlanmıştır. Bu konu ile ilgili 20085 Sayılı Cumhurbaşkanlığı açıklamamız ekinde yer verilmiştir. Bu kararın gerekçesi olarak belirtilen en önemli husus, Yunus Emre’nin Kabrinin bulunduğu Sarıköy’ün Sivrihisar’a yakınlığı 40-45 kilometre iken, Mihalıççık ilçesine yakınlığının 20-22 kilometre olması ve Sarıköy halkının gündelik ticari ve idari ihtiyaçlarını karşılamada Mihalıççık ilçesini tercih ettikleri konusundaki fiili durum olarak gösterilmiştir.”

“Sivrihisarlılar olarak kalbimiz buruktur”

Yunus Emre Haftası kutlama programlarında Mihalıççık’a ağırlık verildiğini ve bu durumun kendilerini üzdüğünü söyleyen Kalır, “Çok yakın zamana kadar yerleşmiş olan teamül gereği Yunus Emre Haftası Kutlama programlarını Eskişehir Valiliğimizin önderliğinde Sivrihisar ve Mihalıççık Kaymakamları ve Belediye Başkanları birlikte düzenler ve protokolde aynı seviyede yer alırlar idi. Bu durum aynı değere birlikte sahip çıkmak açısından iki komşu ilçe arasındaki bağları daha da kuvvetlendirmekte idi. Sonraları şöyle bir anlayışın hakim olduğu ve Mihalıççık İlçesine ağırlık verildiğini görmekteyiz. Yunus Emre Hazretlerinin 6 Mayısta 1949’da yapılan ilk kabir nakline izafeten kabri Başında Yapılan Anma Törenlerinin tamamen Mihalıççık ilçesine bırakılmış olmasına üzülmekteyiz. Bu düzenlemenin dayandığı düşünceyi ise benimsemediğimizi belirtmek isteriz. Yunus Emre Hazretlerinin Vakıf ve dergahının bulunduğu, yaşadığı, eserlerini verdiği ve kabrinin bulunduğu Sarıköy ile bütünleşmiş olarak yüz yıllar süren tarihi, manevi bağları olan Sivrihisar ve Sivrihisarlılar olarak kalbimiz buruktur. Sayın Valilik Makamı ve Yetkililerimizden tekrar eski teamülü duruma dönerek Yunus Emre Haftası Anma programlarının Sivrihisar ve Mihalıççık İlçelerimizin eşit ve birlikte katılımı ile düzenlenmesini ve Tarihi ilçemiz Sivrihisar’ın Yunus Emre Hazretlerinin manevi ikliminden uzakta tutulmamasını istemekteyiz” ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: Haber Merkezi