Demokrat Parti haftalık Pazar toplantısında duygusal anlar yaşandı. Çiftçi sorunlarını anlatan Demokrat Parti Mahmudiye İlçe Başkanı Necdet Sevim’in konuşması büyük alkış aldı.

Mahmudiye İlçe Başkanı Necdet Sevim Eskişehir’deki tarım arazilerinden örnek verdiği konuşmasında, “Tarım tamamıyla dışa bağımlı hale gelmiştir. Gübresinden ilacına, teknik mekanizasyonuna çalıştığımız bütün girdiler dış kaynaklardan temin edilmek zorundadır. Bugün kendi roketini uzaya gönderen Hindistan ve karşılığında biçerdöverini yapmaktan mahrum Türkiye Cumhuriyeti.  Pulluğumuzu bile dışarıdan almak zorundayız. Tohumlarımızı dışarıdan almak zorundayız.  Eskişehir’in 5 milyon 800 bin dekar tarım alanı bulunmaktadır. Bunun 3 milyon 630 bin dekarı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlıdır. Bu aradaki yüzde 85’lik fark İstanbullu, Ankaralı komisyoncuların eline geçmiş durumdadır. Farkın yüzde 15’i de miras hukukundan, şundan bundan, sahiplendirilemediğinden ÇKS’de ibraz edilememektedir. Bu 1.5 milyon dekar arazi, benim köyüm 50 bin dekar. 30 tane benim köyüme tekabül eder. Eskişehir’in içerisinden 30 tane benim köyümü çıkardığınız zaman Eskişehir’de tarımdan söz edemezsiniz” dedi.

Koyunumuz mu yoktu?

“Benim bu toprakları işleyebilmek için Katarlı bir ortağa ihtiyacım yok” diyen Sevim sözlerine şöyle devam etti: “Benim bu toprakları işleyebilmek için Alman’ın İtalyan’ın tekniğine de ihtiyacım yok. O altı köşeli kasketli adamın ayak izi varsa o tarlada, ben bu hizmetin hakkından gelirim. Yeter ki o altı köşeli kasketli insan ölmesin. Neticede 6 köşeli kasketli insanın o tarlada izi varsa o üründe teri varsa benim ekmeğimin tadı olur tuzu olur. Rahmetli Demirel, kendi yiyeceğini çıkarmayan ülke açtır diyor. Eğer milletimizin büyük bir çoğunluğu çiftçi olmasaydı biz bugün dünya üzerinde olamayacaktık”  “ Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi gerçek üreticisi olan köylüdür. Milletimiz çiftçidir” diyen Atatürk’ün gösterdiği bu yola bu ülkeye riayet ederek bir siyaseti özlemekteyiz. Benim memleketimizin koyunu, kuzusu mu yoktu. Samanı bile kendilerine ticaret sermayesi yaptılar. Allah rızası için bu işlere gönül veren insanımıza sahip çıkalım. Çiftçim ayağa kalk kendine gel. Benim çiftçim diyene yetkiyi ver. Ver ki harmanlar bayram coşkusuna dönsün”  (Kaan Özcan) 

Editör: Haber Merkezi