Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, geçtiğimiz gün şehrin önemli ihtiyaçlarından biri olan kırmızı et kesimhane projesiyle ilgili bir takım açıklamalar da bulundu. Açıklamanın nihayetinde ise yeterli desteği göremediklerini dile getirdi.
Öncelikle belirtmek isterim Ömer Zeydan, yakından tanıdığım, değer verdiğim, başarılı bir işadamı…
Kırmızı et kesimhanesi ya da diğer adıyla modern bir mezbaha Eskişehir’in en büyük eksikliklerinden biri. 
Lakin bendenizin dile getirmek istediği Ömer Zeydan tarafından bu konunun temcit pilavına dönüştürülmesi.
Arşivden sizler için çıkarttım. Gelin hep birlikte geride bıraktığımız son 6 yılda Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan neler söylemiş bir bakalım:
13 TEMMUZ 2015: Canlı hayvan borsası, kesimhanesi ve et entegre tesisini de kapsayan proje düşüncemiz ile ilgili bir takım kurum ve kuruluşlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
16 HAZİRAN 2016: Biz seçimle iş başına geldiğimiz dönemde de zaten bu eksikliği tespit etmiş ve hazırlık çalışması yapmıştık. Acil ihtiyaç var. Çünkü hem merkezimizde mezbaha eksikliği var hem de tüm ilçelerimizdeki küçük belediye mezbahaları da kapatıldı. Yerel yönetimlerle görüştük. Onlar bizim arazimizle ilgili olumlu yardımlarda bulundular. Projelerimizi hazırlattık. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız. İhaleyi verdikten sonra da bu yıl içinde açmayı planlıyoruz. 
Alpu yolunda Eskişehir Ticaret Borsası’nın sahip olduğu bir arazi var. 13 bin 400 metrekare civarında. Orada yapacağız. Sevinç mahallesi sınırları içinde ve Alpu yolunun hemen kenarında, hayvan trafiğinin de yoğun olduğu bir yer. Kapasite olarak günlük 200 büyükbaş, 500 küçükbaş kesilebilecek. İhale yetişirse bu ay sonuna doğru, yetişmezse Şubatta başlayacağız. Temelini önümüzdeki Şubatın sonuna kadar en geç atmış oluruz. Önümüzdeki kurban bayramında da işletmeye açmayı düşünüyoruz. 
19 ARALIK 2017: Eskişehir’de bir mezbaha eksikliği var. Bir tane mezbaha var ancak kendi işi için yeterli oluyor. Kendi işinden artan zamanlarda da Eskişehir’e hizmet eden bir mezbaha. Onun dışında kamunun bir mezbahası yok. İlçelerdeki küçük mezbahalar da kapatıldı. Dolayısı ile kırmızı et tüketiminin  yüksek olmasına rağme , tükettiğimiz kırmız etin hangi koşullarda, nerede, ne şekilde kesilip hazırlandığı konusunda maalesef yeterli bilgimiz yok. Sektörün ihtiyacı var. Biz de Alpu yolunda bir arsamız vardı, buraya Avrupa standartlarında mezbaha yapmayı planladık. Bu sadece görsellerden ibaret değil. Bunun mimarisi, statiği, makinesi, kapalı etüd çalışmaları ve zemin etüdüne kadar çalışıldı.
02 NİSAN 2018: Alpu yolunda Sevinç Köyü üzerinde bir arsamız var. Bir mezbaha planladık. Projelerimiz hazır. Finansmanla ilgili arayışlarımız ve beklentilerimiz var.” 
25 KASIM 2019: AB standartlarında, modern bir mezbahayı Eskişehir’e kazandırmak istediklerini belirten ETB Başkanı Ömer Zeydan, “BEBKA’nın desteği ile yapılacak olan bu fizibilite çalışması ile modern bir mezbahanın şehrimizin en önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu ortaya koyacağız. Bu önemli fizibilite desteği ile süreci başlattık. Ortaya çıkacak sonuçlar neticesinde ETB Eskişehir Et Kombinası projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini net bir şekilde göreceğiz.” 
16 ARALIK 2020: Borsa olarak önemli projelerimiz var, bunlardan bir tanesi de et kombinası diye isimlendirdiğimiz mezbaha projesidir. Şehrimizde buna çok büyük ihtiyaç var. Kamu eliyle işletilen bir mezbaha için fizibilite raporlarımızı ve detaylarını ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaştık. Şehrimiz için gerekli olan mezbahanın hayata geçirilmesini çok önemsiyoruz.
Gördüğünüz üzere Ticaret Borsası Başkanı Sayın Zeydan kesimhane konusunda 6 yıl boyunca sürekli aynı nakaratı tekrar etmiş.
Bu noktada dikkat çekmek istediğim bir konu daha var: Ticaret Borsası gibi bir kuruluşun başındaki kişinin yapamayacağı projeye söz vermemesinin gerektiği.
Geçtiğimiz yıllar içerisinde Eskişehir’e modern bir kesimhane yapmak için niyetlenen lakin Ticaret Borsası’nın bu konudaki sözlerinden dolayı vazgeçen pek çok yatırımcı gördüm.
Sayın Zeydan konuyu temcit pilavına çevirmese belki Eskişehir çoktan modern bir kesimhaneye kavuşmuştu.
Ne diyelim
“Umarım bundan sonraki yıllarda da aynı temcit pilavını yemek zorunda kalmayız.”