Bu yıl pandemi sürecine denk gelen Kurban Bayramı’nda kasaplar, önceki yıllara nazaran müşteri kaybı yaşadı.

Konuyla ilgili konuşan Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, kasapların iş durumunu değerlendirdi. Bilen, “Bizim için Korona virüs gölgesinde geçen bir bayram oldu. Esnafımız zor koşullar altında bir bayram geçirdi. Vatandaşımızın da alım gücünün düşünerek bu süreçte birçok kurban elde kaldı. Kasaplarımızın işi durağan geçti. Malum Kurban Bayramı’nda birçok yerlerde izinsiz parçalama, kıyımlar vesaire oldu. Marketler hatta bakkallara kadar indi. Dolayısıyla kasaplar da bundan olumsuz etkilendi. Bölge bölge yerine göre değişti. Ancak bu sene genel olarak kasap arkadaşlarımız işlerinden memnun değiller, işlerinin yarı yarıya düştüğünü söylüyorlar. Bu süreçten sonra birçok vatandaş et stokladı. Kasaplarda satışlar da durdu. Esnaf arkadaşlarımızın 1-1,5 ay işleri çok durağan olur” diye konuştu.Bakanlığın hayvan alım konusunda fiyatları gözden geçirmesi gerektiğini aktaran Bilen, “Bizim bir de hayvan satıcılarımız var onlar da bize bağlı. Onların da elinde kalan hayvanları Tarım Bakanlığımız önümüzdeki günlerde alacaklarını açıkladı ama fiyatları çok düşük. Canlı hayvanın kilosunu 17 liradan alacaklar. Normalde kurbanlık canlı fiyatı kuzularda bin 500-2 bin lira arasında satılıyor. Et Balık Kurumu tarafından alınan hayvanlar 17 liradan alınırsa, yarı fiyatına yani 850 ile bin lira arasında bir fiyatta alınacak. Bu da üreticilerimize, bestecilerimizi çok ciddi bir şekilde yaralayacak. Onları zarara uğratacaktır. Bu fiyatları bir defa daha gözden geçirmeliler” dedi.Bayramın ardından 2 ay boyunca kırmızı et satışlarının olmayabileceğini belirten kasap Hüsameddin Şen, “Bayram dolayısıyla evlerde et stoku olduğu için 2 ay boyunca satışımız olmayabilir. Olsa da çok az miktarda olur. Eylül-Ekim aylarına kadar böyle devam edecek. Bayramda fazla iş olmadı. Izgara mevsimi olduğu için tavuktan umutluyuz oda 10 güne kadar açılır” şeklinde konuştu. 

Editör: Haber Merkezi