Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, acemi sene ile beraberce alkollü taşıt kullanan sürücülere doğranan mal cezalarının 800 teklik değil 844 teklik namına uygulanacağını söyledi. Alkolmetreye üflenilmemesi biçiminde ise 2.288 TL bulunan ukubet 2.415 TL yönetimsel mal cezası uygulanacak.

Yeni yılda uygulanacak cezalara bağlı Trafik Ceza Rehberi kitapçığını TŞOF namına bastırıp iklim genelinde mevcut 706 şoförler odasına gönderdiklerini özetleyen Fevzi Apaydın, 'Yıl içinde Alkollü taşıt şoförleri bundan böyle istedikleri üzere şen olamayacak. Çünkü rastgele defasında yazılacak bulunan cezalar değişiyor. 2016 senesinde geçmiş kat alkollü taşıt kullanan sürücüye 844 lira, ikinci kere alkollü taşıt kullandığı belirleme edilen sürücüye 1058 lira, 3 ve sonrası düşüncesince alkollü taşıt kullanan sürücülere ise 1698 teklik mal cezası yazılacak.' dedi.

ALKOLMETRE KULLANMAYANLARA 2 BİN 415 TL CEZA

Ticari taşıt şoförleri ve amme hizmetinde etkin sürücülerin alkollü namına trafiğe çıkmaları sırf yasaklanmış olup özel Otomobil şoförleri düşüncesince 0,50 promil üzerine alkollü taşıt kullanırlarsa muamele yapıldığını vurgulayan Apaydın, şunları kaydetti:

'2015 senesinde uygulamaya konulmuş bulunan kombinezon ile içki ölçümünde uran cihazlar kullanılmasının güdücü çeşidinden red edilmesi, alkolmetreye üflenilmemesi biçiminde 2.288 TL bulunan ukubet 2.415 TL yönetimsel mal cezası uygulanacak. En önemlisi uzluk dü sene süreyle arka alınarak taşıt sürücüsü taşıt kullanmaktan men edilecek. Yapılan belirleme kararında 1,00 promilin üzerine alkollü bulunduğu belirleme edilen taşıt sürücülerine başkaca Türk Ceza Kanunu'nun 179'uncu maddesinden muamele yapılarak adli mercilere irsal edilecek ve minimum 2 yıla denli cezaevi cezası istemiyle mahkemeye irsal edilecekler.'

EHLİYETLERE EL KONULUYOR

Alkollü taşıt kullanana rastgele defasında 20 ukubet puanı kesildiğini tamlayan Fevzi Apaydın, şu ifadeleri kullandı:

'Alkollü taşıt kullanan sürücülerin geriye akla yatkın 5 sene içinde 1'inci defada 6 ay, 2'nci defada 2 yıl, 3 ve 3'ten fazlasına 5 sene mahkemelerce, sürücüler taşıt kullanmaktan men ediliyor. Ayrıca, Kırmızı ışıkta güzeşte sürücüye 199 TL ukubet yazılacak. Hız haddini aşanlara ise yüzdelik 10'dan yüzdelik 30'a denli bırakmak 199 TL, yüzdelik 30'dan çok aşanlara ise 412 TL ukubet yazılacak. Yine güvenlik kemeri bulundurulması zorunluluğu bulunan araçlarda güvenlik kemeri bulundurmamak ve kullanmamanın cezası ise 92 TL namına uygulanacak. Ayrıca yerleşme birimleri dışındaki karayolunda, mecburi vaziyetler haricinde duralamak yahut otopark etmek, mecburi durumlarda lüzumlu önlemleri almadan duralamak yahut otopark edenlere ise gine 92 TL ukubet uygulanacak.'

Kaynak: sabah.com.tr

Editör: Haber Merkezi