Milyonlarca emeklinin merakla beklediği ve maaşlarına yapılacak zammı belirleyecek unsurlar arasında yer alan Haziran ayı enflasyon rakamları belli oldu. TÜİK’in yaptığı açıklamaya göre enflasyon yıllık bazda yüzde 38,21, 6 aylık bazda ise yüzde 19,77 olarak gerçekleşti. Gözler ise emekli maaşlarına yapılacak zamma çevrildi. 

Kanatlı AVM önünde bir araya gelen emekliler Eskişehir’den ses yükseltti. Geçinemediklerini ve açlık sınırının altında maaş aldıklarını dile getiren emeklilere CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ve CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel ve AHPADİ Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş destek verdi. 

Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi Başkanı Nalan Karagöz basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“TÜİK yine şaşırtmadı. Yıllık bazda yüzde 38,21, 6 aylık bazda yüzde 19,77 olarak açıkladı. Kim inanıyor, kimse inanmıyor, açıklayanlar bile inanmıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı TÜİK verilerini görünce nerdeyse zil takıp oynayacaklar. Onlarda biliyor ki; TÜİK verileri sanal. TÜİK; emekliye, çalışana yapılması gereken maaş artışlarını aşağı çekmenin aracı haline gelmiştir.”

“Çay-simit lüks oldu”

Emeklinin geçinmekte güçlük çektiğini belirten Karagöz, “Eve ekmek almak bile emeklileri zorlar olmuştur. Eti unuttuk. Sebze ve meyve almak tarım ülkesinde imkansızlaştı. Bir dilim baklavanın 15-20 liraya satıldığı bir ortamda, bayram ikramiyesi diye ödenen 2000 liraya tek kuruş artış yapılmadı. Emekliye bayramı çok gördüler. Nazım Hikmet’in kulağı çınlasın. Artık bayramlarda çocuklar şeker bile yiyemez oldu. İktidar, alım gücümüzün düşmesini görmezden geliyor. Sadece son 1 ayda alım gücü yüzde 25 azaldı. Bizim hesabımıza göre ilk 6 aylık dönemde maaşlarımız yüzde 52’nin üzerinde erimiştir. Bir bardak çay, bir simit 20 lirayı bulmuştur. Yani çay simit bile lüks olmuştur. 4 kişilik bir aile 3 öğün bir bardak çay, bir simit yeseler dahi günlük eder 240 lira. Yani ayda eder 7200 lira. Yani neredeyse bir emekli maaşı tutarında. Bir çay simit hesabı yapanlara duyurulur” dedi.  

Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi Başkanı Nalan Karagöz sözleri şu şekilde sürdürdü: 

“Elinizi cebimizden çekin”

“Emeklinin, emekçinin, dul ve yetimin, yoksulun insanca yaşayacağı maaş zamlarını uygulayın. Bugün emeklilerin büyük çoğunluğu açlık sınırının altında maaş alıyor. Saray iktidarı bu durumdan utanmalıdır. Açlık sınırından söz ediyoruz! Ne kadar vahim bir durum. Buradan bütün emekli vatandaşlarımıza çağrımızdır. Maaşlarımızı insanca yaşanacak bir düzeye çekmenin yolu birleşmek ve sendika çatısı altında örgütlenmekten başka çaremiz kalmamıştır. Haklarımız için; barışçıl ve demokratik eylemliklerimizle isteklerimizi iktidar ve kamuoyunun gündemine taşımaya devam edeceğiz. TÜİK'e sesleniyoruz: Elinizi cebimizden çekin. İki elimiz yakanızdadır. İktidara sesleniyoruz: Yoksulluğu yalan dolanla bir süre yönetmeyi beceriyorsunuz, lakin açlık yönetilemez. Duyun sesimizi ve derhal maaşlarımızı da yüzdelik arttırmak değil, insanca yaşanacak düzeye çekin.”

KAYNAK: Haber Merkezi