Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları" kapsamında bir kampanya başlattı. Bu çalışmada, 8 bin kilometrekarelik ormanlık ve kırsal alanda havadan aşılı yem atılarak, 144 bin doz aşılama gerçekleştirildi.

Bakanlık daha önce de kuduzla mücadele amacıyla çeşitli projeler yürütmüştü. 2008-2010 yılları arasında Avrupa Birliği destekli "Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi" ile yaban hayatına 1 milyon 800 bin doz aşı yapıldı. 2014-2016 yılları arasında ise "Türkiye'de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi" ile 5 milyon 670 bin doz aşı atıldı.

Eskişehir Servis Araçları Odası olağanüstü seçime gidiyor Eskişehir Servis Araçları Odası olağanüstü seçime gidiyor

Bu çalışmaların yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi" kapsamında da havadan aşılama çalışması gerçekleştirildi. Bu projede 225 bin kilometrekarelik bir alanda senede iki defa aşılı yem atıldı.

Havadan atılan aşılı yemlere insan teması olması halinde, yemin kokusunda değişiklik meydana geliyor ve yaban hayvanları bu yemleri tüketmek istemiyor. Bu nedenle, kırsal ve ormanlık alanlarda havadan atılan aşılı yemlere temas etmemek önemli. Eğer temas edilirse, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.

Bu çalışmaların amaçlarından biri, hastalığa duyarlı hayvanların aynı anda bağışık hale getirilerek, enfeksiyon zincirinin kırılması. Böylece, evcil hayvanlarla yabani hayvanlar arasındaki enfeksiyon yayılması engelleniyor. 

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı