Araç sahipleri yeni bir kabusla karşı karşıyalar. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamların ardından şimdi de egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlara büyük cezalar kesilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği gereği, araç sahiplerinin belirli periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmaları zorunlu hale getirildi. Bu ölçümü yaptırmayan araç sahipleri 2024 yılı itibarıyla 9 bin 867 TL para cezası ödemek zorunda kalacaklar.

Yapılan açıklamada, ölçümün nasıl gerçekleştirildiği de detaylı bir şekilde anlatıldı. ASELSAN ile birlikte geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) kullanılarak araçların plakası okunuyor ve plaka sorgulaması ile aracın geçerli bir egzoz emisyon ölçümünün yapılıp yapılmadığı kontrol ediliyor. Bu bilgiler araç görüntüsüyle birlikte kaydedilerek raporlanıyor.

Egzoz emisyon ölçümü yapılması gereken araçlar ise şu şekilde belirlendi;

Hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, diğer motorlu taşıtlar ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyotik egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi tutulacak.

Eskişehirli çiftçiler de yararlanacak! Yüzde 100 indirimli kredi başlıyor Eskişehirli çiftçiler de yararlanacak! Yüzde 100 indirimli kredi başlıyor

Araç sahiplerine yapılan uyarıda bu ölçümü yaptırmamanın ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekildi. 9 bin 867 TL gibi bir cezanın ödenmesi, araç sahipleri için büyük bir külfet anlamına geliyor. Bu nedenle, tüm araç sahiplerinin belirtilen periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmaları büyük önem taşıyor.

Muhabir: Beste Temel