Eski okuyucularım hatırlayacaklardır.

Gıda güvenliği, yıllardır yazdığım konuların başında geliyor. Üretimden sofraya kadar tüm aşamalarda dikkat edilmesi gereken ve bir o kadar da denetlenmesi gereken bir dizi halkalar zinciri…

Covid-19 virüsü tüm gündemi ele almışken yağmurdan kaçıp doluya tutulmamak gerekiyor. İyi ve sağlıklı bir yaşamın temelinde yatan ana etken hiç şüphe yok ki sağlıklı gıdadır. Uygun olmayan şartlarda üretilen ve satılan gıda maddeleri, basit gıda zehirlemesinden kansere kadar uzanan sonuçları olan çok önemli bir konu. Bu nedenle kişilerin inisiyatifine bırakılamayacak kadar da önemli. Hal böyle olunca denetim mekanizmasının son derece titiz bir şekilde uygulanması gerektiği bir gerçek.

Denetimler ise İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yerine getiriliyor. Pekiyi gerek üretim gerekse hizmet sektöründe bu denetimler doğru ve titiz bir şekilde yerine getiriliyor mu?

Öncelikle belirtelim, denetimler iki aşamada yapılıyor: Rutin denetimler ve ALO 174’e yapılan şikayetler üzerine yapılan denetimler.

ALO 174 şikayetleri bakanlığa yapılmış oluyor. Bakanlık buraya gelen şikayetleri ilgili il müdürlüklerine iletiyor. Nihayetinde, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de denetimi gerçekleştiriyorlar.

Bu denetimlerle ilgili söyleyeceğimiz çok şey var. Zaman zaman bu köşede yer vereceğim lakin bugün bir örnekle değinelim:

Geçtiğimiz günlerde, gıda yönetmeliğine aykırı bir şekilde üretim gerçekleştiren ve perakende satışını yapan bir işyerini yetkili kişilere bildirdim. Bu kişiler İl, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde denetim ve kontrol görevlisi olarak çalışıyorlar. Bendenize bu şekilde müdahale edemediklerini ve ALO 174’ü aramamı tavsiye ettiler.

Gerçekten enteresan bir durum. Siz duyarlı bir vatandaş olarak ihbarınızı bildiriyorsunuz lakin müdahaleyle sorumlu kişiler sizi bir başka kanala yönlendiriyor.

Neyse uzatmayalım ALO 174’ü arayarak şikayetimi ilettim. Bir müddet sonra da bakanlığın internet sitesinden durumun akıbetini kontrol ettim. İlgili şikayete konu olan işyerine denetim yapıldığını lakin olumsuz bir durumla karşılaşılmadığını açıklamasıyla karşılaştım.

Üşenmedim şikayet ettiğim işyeri sahibine giderek kendisini ALO 174’ e bildirdiğimi, idari bir yaptırımla karşılaşmadan nasıl bu işi atlattığını sordum. Üstelik söz konusu gıda tetikçisi o an dahi yönetmeliğe aykırı üretilmiş olan ürünlerin satışına devam ediyordu. Bendenize verdiği yanıtı aynen aktarıyorum:

“Ağabey bunlar böyle ara ara denetime gelirler, ben ufak bir işletmeyim ceza keserseniz iflas ederim, bu seferlik mazur görün derim.

Onlar da görmezden gelir, işletmede herhangi bir uygunsuzluk görülmemiştir diye tutanak verip giderler…”

Sizlere gıda denetimlerinin büyük küçük işletme gözetmeden hassasiyetle yaklaşılmasının gerekliliğine dair yaşanmış bir olayı anlattım.

Hemen eklemeliyim ki bu benzeri olumsuzlukları İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş’e mal etmek son derece yanlış olur. Kendisi göreve başlayalı çok kısa bir zaman oldu. Yıllardır kronik rahatsızlıkları olan bir kurumun sorunlarını bir anda çözmesi beklenemez.

Bendenizinki kamusal görevimi yaparak sizleri ve yetkilileri bilgilendirmek…

Sonrası yetkililere kalmış…

 

******

 

PAZAR NEŞESİ

-KAYNANA-

 Genç adam heyecanla annesine gelir. Aşık olduğunu, evlenmek istediğini ve evlenmek istediği kızı annesiyle tanıştırmak istediğini söyler.

Ama sadece eğlence olsun diye eve 3 kız getireceğini ve annesinin evleneceği kızı tahmin etmesini ister.

Ertesi gün 3 güzel kızla eve gelir. Otururlar bir süre sohbet ederler.

 Bir müddet sonra genç adam heyecanla annesine sorar tahmin ettin mi diye.

Anne duraksamadan cevap verir: "Ortadaki kızıl saçlı"

Genç adam hayretle annesine sorar: "İnanılmaz, nasıl bildin?"

Anne cevap verir:"Ondan hoşlanmadım."