Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen “Eskişehir Turizm Destinasyon Yönetimi Projesi” çalıştayı bir otelde düzenlendi. Çalıştay da konuşan Vali Özdemir Çakacak, “Eskişehir’imizi önemli bir turizm destinasyonu hâline getirmek en önemli önceliklerimizden birisidir” demiş.

Doğrusu Eskişehir son yıllarda turizm açısından çok ciddi mesafeler kat etti. Herkes bunun farkında. Gezilecek, görülecek yerler arasında gösterilen ve her gün çeşitli araçlarla Eskişehir’e gelen çok sayıda yerli ziyaretçinin Eskişehir ekonomisine ne kadarlık bir katma değer ürettiği konusunda bir fikir sahibi olmamakla birlikte hizmet sektörünün ekonominin ayakta kalmasında ciddi katkı yaptığını hissetmek o kadarda zor değil.

Turizm bir potansiyel gerektiriyor. Eskişehir’in potansiyeli var. Bunu defalarca yazdım. Başka meslektaşlarımda konuya hassasiyet gösterdiler. Bu gerçeği göz ardı etmeden Eskişehir’de turizm hareketlerinin istenilen hedefe ulaşabilmesi için potansiyelin iyi pazarlanması yeni alanların açılması gerekiyor. Ancak gördüğüm kadarıyla zirvede birliktelik sağlanamadığı için şimdilik bir dolmuşluk ve doymuşluk demeyeceğim ama bir tıkanmışlık söz konusu. Acaba bu tıkanmışlığın farkında mıyız? Bu tıkanmışlığı nasıl aşarız? Cevaplanması gereken sorular bunlar.

+++

GÜNÜ KURTARMAK YETMEZ..

Yukarıda dile getirmeye çalıştım. Eskişehir’de siyasi ve bürokratik uyumsuzluk hatta biraz daha ileri giderek söyleyeyim çatışma olduğu sürece yapılan çalışmalar ile sadece günü kurtarabiliriz. Yukarılardaki çatışma, uyumsuzluk alttaki gelişmelere de yansıyor, hatta bu işin boyutu bölünmüşlük, yılgınlık, yorgunluk olarak toplumsal hedeflerimize gitmemizde engel teşkil ediyor.

Günü kurtaran değil, geleceği kurtaran birlikte hareket edebilme yeteneklerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bugünden yarına Eskişehir’in geleceğini planlamak elbette kolay değil. Ancak herkesin kendisini “haklı” görmesi ve diğerlerinin fikirlerini değersizleştirme girişimi bu şehirdeki en önemli eksiklerden birisidir. Kavganın hiçbir zaman tarafları kazanmamıştır. Muhatabını döven arada belki de birkaç yumruk yediğini hissetmez ama sonuçta yemiştir. Bu şehrin aktörlerine sesleniyorum. Hiç olmazsa uzlaşabileceğini bir koridor bari bırakın. Yoksa herkes bu işlerin altında kalır…

+++

BU KIRILMA MAÇI OLACAK..

Eskişehirspor’da yönetim oluşunca her şey düzelmiş değil. Ancak oluşan pozitif hava belki de bu şehrin ve takımın kaderini çok ama çok olumlu etkileyecek. Bugün deplasmanda Bolu maçı var. Bu maçtan alınacak bir galibiyet Eskişehirspor’un ligdeki seyrini belirleme adına çok önemli. Ya yukarıya doğru gideceğiz, ya da olduğumuz yerde çakılıp kalacağız. Bugünkü maçın önemi bundan önce alınan maçların öneminden daha büyük. Bolu deplasmanından alınacak bir galibiyet daha takımın özgüvenini yerine getireceği gibi, yönetiminde daha pozitif ve daha aktif düşünmesine katkı sağlayacak. Umut ediyorum ki bugün deplasmandaki maçta sahadan gülerek ayrılan taraf biz olacağız. Ancak bu maçta her şeyin bittiği anlamına gelmez… Zira ilk yarıyı artık kayıpsız kapatırsak umutlarımız biraz daha yeşerir: bunu yapacak gücümüz var inşallah…