Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 2017 yılında kurulan tesis, 1000 metrekarelik alanda faaliyet göstermekte olup günlük 40 ton soğuk sıkım kapasitesiyle bölge tarımında önemli bir konumda yer alıyor. Yaklaşık 5 kilogram zeytinden 1 kilogram zeytinyağı elde edilmesiyle Sarıcakaya zeytinlerinin katma değere dönüştürülmesi sağlanıyor, bu durum ilçenin üretim gücünü önemli ölçüde destekliyor.

Program kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle yürütülen projeler de değerlendirildi. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi çerçevesinde 2025 yılında Sarıcakaya’da 70 dekarlık alana 2 bin 100 zeytin fidanı dağıtıldı, bunun bölgedeki zeytin üretiminin sürdürülebilirliğine önemli katkı sunduğu ifade edildi. Ayrıca 2024 yılında kurulan Sarıcakaya Zeytin Üreticileri Birliği, üretici örgütlenmesini güçlendirerek zeytin üretimi ve pazarlamasında ortak çalışma kültürünü geliştiriyor.
Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Sarıcakaya ilçesinde 27 bini 7 yaş üştü, 43 bini 2-7 yaş arası olmak üzere 70 bin zeytin ağacı bulunuyor, her yıl dikilen zeytin ağacı sayısı artmakla beraber zeytin üretimi de artıyor. Üretimin büyük kısmı zeytinyağı imalatında kullanılıyor, 0,1-0,2 asit oranı ile Sarıcakaya zeytinleri üst kalite zeytinyağı üretimine uygun özellik taşıyor. Zeytin ve zeytinyağı üretimi, bölge ekonomisine katkısının yanı sıra sağlıklı beslenme açısından da önemli bir kaynak oluşturuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı