Eskişehir Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın’ın açıklamalarından satır başları;

  • Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan okulların durumu nedir?
  • Her okul kayıt döneminde gündeme gelen kayıt parası sorunu ile ilgili çalışmalar nelerdir?
  • Eskişehir’de tüm okullarda tekli eğitime geçilecek mi?
  • Eskişehir’de uygulanan bu yıl Türkiye’de de uygulanacak olan çalışma ne?

Gecikme olabilir

Eskişehir’de depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan okullarla ilgili konuşan Aydın, “ O okullar bir takvim içerisinde ya güçlendirilecekler ya da yıkılıp yapılacaklar. Bu süreçte Bakanlığımızla koordineli bir şekilde görüşüyoruz. Peyderpey süreç ilerleyecek. Hem fizibilite hem proje çalışmaları devam ediyor. Ama bir gerçek var ki büyük bir deprem atlattık. O deprem sebebiyle kaynakların bir kısmı oraya gidiyor, biraz gecikmeli olabilir ama bu gecikmenin çok olacağını zannetmiyorum” 

9 okul 12 bina var

Yeni eğitim öğretim yılına yetişir mi sorusuna Aydın, “Henüz proje aşamasında yeni eğitim öğretim yolıma yetişmesi mümkün değil. Bu şekilde 9 okul, 12 binamız var. Bunların hepsi incelenecek, güçlendirilecekler güçlendirilecek, yıkılıp yapılacaklar yıkılıp yeniden yapılacak. Bir inşaatın yapılabilmesi için fizibilitesi yapılması lazım, zemin etütünün yapılması lazım, projesinin yapılması lazım, ihalesinin yapılması lazım sonra inşaat döneminin başlaması lazım. Ondan dolayı gerçekçi olmak lazım, biz bir ev yapmıyoruz devasal bir okul yapacağız ve bu süreçlerin hepsi tamamlandıktan sonra olacak. Önümüzdeki döneme yetişmesinin imkan ve ihtimali yok” diye yanıt verdi. 

Dünden yarına olacak bir şey değil

Tekli eğitim sorusuna ise Aydın, “Önümüzdeki süreçte tekli eğitime geçilecek ama bu da biraz zaman alacak. Dünden yarına olacak bir şey değil. Bir de Eskişehir’in bir gerçeği daha var, hem başka illerden göç alıyor hem de ilçelerden il merkezine geliyorlar. Normalde derslik sayıısnı, öğrenci sayımıza böldüğümüzde bizim dersliğe ihtiyacımız yok. Ama şehir merkezine yoğun göç alması sebebiyle şehir merkezinde bazı okullarda ikili eğitim yapılıyor, onları zaman içinde yapacağımız yeni dersliklerle normal eğitime döndüreceğiz planımız bu şekilde, tekli eğitim zamanla çözülecek” 

Veliler gönüllü bağışta bulunabilirler

Okul kayıt zamanlarında sıkça gündeme gelen ve velilerin en çok şikayet ettikleri konulardan olan kayıt parası alınması iddiları ile ilgili olarak ise Aydın, “Müdürlerimize zaten bu konuyu söylüyoruz, onlar ne yapacaklarını biliyorlar fakat okul aile birliklerimiz yer yer ihtiyacı olduğunda bağış talebinde bulunabiliyorlar. Fakat kayıt parası aidat gibi bir şey elbette ki yok. Nihayet büyük bir ailedir okullar, onların da aile birlikleri var, biz elbetteki kamu kaynakları ile onların giderlerini karşılamaya gayret ediyoruz ve fakat daha ötede projelere destek olsun diye aile birliklerinin talepleri olabiliyor, veliler de gönüllü olarak bağışta bulunmak isterlerse bulunabiliyorlar, bizim açımızdan böyledir, Bakanlığımız da böyle bakar. Biz de müdürlerimize bu şekilde yapmaları gerekenleri uzun uzun anlatıyoruz”

Bu sene Türkiye’de de uygulanacak

Bazı okullarda para ile öğretmen seçildiği iddiaları ile ilgili de konuşan Aydın, “Bu sene bütün Türkiye’de uygulanacak bir çalışma var, biz Eskişehir’de bunu iki yıldır uyguluyoruz, önümüzdeki yıl hem okul öncesi hem birinci sınıf öğretmenleri tamamen kurayla tespit edilecek. Buna benzer bir şeyin olmaması lazım, kimsenin böyle bir şeyi yapmaması lazım. Bakanlığımız buna yeni bir kural getiriyor. Önümüzedeki seneden itibaren bütün Türkiye’de uygulanacak”

Kaynak: Haber Merkezi