Balıkesir zengin bir mutfağa sahiptir. Balıkesir mutfağı Ege ve Marmara mutfaklarının etkilerini taşır. Bölgenin doğal güzellikleri ve verimli toprakları, Balıkesir mutfağının çeşitliliğini ve zenginliğini sağlamıştır. Balıkesir'in meşhur yemekleri arasında çeşit çeşit lezzetler bulunur.

Balıkesirli olmayanın bile canının çekeceği hafif ve iştah kabartan o tatlının adı höşmerim. İsmi oldukça farklı olan bu tatlının içerisindeki malzemeler de farklıdır. Bildiğiniz tatlı malzemelerine benzemeyen o tatlının içerisinde; süt, peynir mayası, irmik, toz şeker ve yumurta sarısı bulunur. Bu malzemelerin birleşimi ile damak çatlatan höşmerim tatlısını tadabilirsiniz.

Höşmerim, türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Farsça "hoş" (tatlı) ve "maram" (kaymak) sözcüklerinden türeyen höşmerim herkes tarafından çok sevilir. Anadolu'nun en eski tatlılarından biridir. İlk höşmerim üretimini Orta Asya'dan göçler yolu ile gelen Anadolu Yörüklerinin yaptığı bilinmektedir. Yörükler koyun sütünden elde ettikleri kaymakla birlikte irmik ve şekerden yaptıkları bu tatlıyı uzun yolculuklarda yanlarında taşımışlardır.

Höşmerim günümüzde de Anadolu'nun birçok yerinde sevilerek tüketilen bir tatlıdır.

Kaynak: Haber Merkezi