Eskişehir Gastronomi Derneği (ESGASTRODER), Eskişehir’deki işletmeler için faydalı bir uygulamayı hayata geçirmek için harekete geçti. Son olarak Dernek Başkanı Murat Arnik’in liderliğinde yapılan yönetim kurulu toplantısında, yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 5 bine yakın işletmenin yaşadığı ortak sorunlara çözüm sunmak amacıyla kooperatifleşme sürecinin resmen başlatılması kararı alınmıştı. Başkan Arnik, ), bölgesel tedarik sorunlarını çözmek, maliyetleri düşürmek ve yerel üreticiyle doğrudan bağlantı kurmak amacıyla hayata geçirilmesi planlanan Gastronomi Tedarik Kooperatifi için önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Başkan Arnik, kooperatifçilik alanında deneyimli Yenikent Kooperatif Başkanı Hüseyin Ceyhan’la bir araya geldi. Kooperatifçiliğe dair karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunularak hedefleri ve sektörel faydaları masaya yatırıldı. Önümüzdeki dönemin yol haritasının belirlendiği görüşmede yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.

Birlikte al – birlikte kazan” vizyonu

Başkan Arnik, “Yeni kurulacak olan Tedarik Kooperatifi, derneğin uzun vadeli “Birlikte Al – Birlikte Kazan” vizyonunun hayata geçen en somut adımlarından biridir. bizler Anadolu’nun ortasından bozkırdan bu degişim ateşini yakıp birlikte hareket ederek Türkiye deki diğer sektör temsilcilerine örnek olmak istiyoruz. Yüksek enflasyon, artan girdi maliyetleri, tonajlı alım gücünün zayıflaması ve tedarik zincirindeki tekelleşme, küçük ve orta ölçekli işletmeleri ciddi şekilde zorlamaktadır. Bu sorunları aşmak adına geliştirilen Gastronomi Tedarik Kooperatifi, toplu alım gücü ile maliyetleri düşürmeyi, üreticiden doğrudan tedarik zinciri kurarak aracı maliyetlerini ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Kooperatifçilik sadece ekonomik bir model değil; dayanışmayı, adil paylaşımı ve sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen toplumsal bir vizyondur. Sektörümüzde yaşanan fiyat dalgalanmaları, yüksek vergiler ve zincir marketlerin baskısı karşısında çözüm kooperatifleşmedir. Kuracağımız tedarik kooperatifi, üyelerimizin alım gücünü artıracak, yerel üreticiyi destekleyecek ve gıda israfının önüne geçecek. Bu, aynı zamanda geleceğe yönelik stratejik bir adımdır.”

Kentimizin yerel üretim ve hizmet ağına önemli katkılar sunacaktır

Yenikent Kooperatif Başkanı Hüseyin Ceyhan ise, “Eskişehir Gastronomi derneğinin şehrimizdeki kurmuş olduğu meslekte birlik hareketi çok önemsenecek bir eylemdir. Bu kapsamda oluşturdukları bu birlikteliğin adım ,adım ilerleyen zaman içerisinde şehrin her alanında söz sahibi olacağına ve bu birliktelikte bizlerde tecrübemiz ile her zaman destek vereceğimizi belirttik. Kooperatifçilik, gönül işi olduğu kadar inanç ve sürdürülebilirlik meselesidir. Eskişehir Gastronomi Derneği’nin bu vizyoner yaklaşımı, kentimizin yerel üretim ve hizmet ağına önemli katkılar sunacaktır. Bu sürece elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi