Kimyasal kullanmak zorundayız

Eskişehir’de sık sık gündeme gelen şebeke suyu ile ilgili konuşan ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, “Arıtma sistemimiz ileri teknolojide bir arıtma sistemi. Eskişehir’in su arıtma sistemi ileri teknolojidedir.  Amerika’yı tekrar tekrar keşfetmeye gerek yok, yeni nesil arıtma sistemi diye bir şey yok. Suyun kalitesine göre teknolojik donanımlar değişir. Kimyasal kullanımınız suyun kalitesine, suyun yapısına göre değişir. Eskişehir şu anda ileri teknoloji arıtma sistemlerini kullanmaktadır. Maalesef elimizdeki mevcut su kaynağı Porsuk Çayı’nın kalitesi ve yapısından dolayı kimyasal kullanmak zorunluluğu vardır, zorunluyuz” dedi. 

Eskişehir coğrafyası için çok önemli

Özen, “2018 yılında Yılmaz Hocamız Bakanlığa şahsen mektup yazdı, Sakaryabaşı’ndan suyun getirilmesi ile ilgili. Nedeni ise, hem su varlığının bölgemizde giderek azalması buna bir önlem, hem de suyun arıtma maliyetlerini minimize etmek amaçlıydı. Eğer o su gelirse şu an mevcutta kullandığımız arıtma sisteminin haricinde bir arıtma yapısı kurulacak. Maliyetleri daha az, kimyasal kullanımı çok daha az olan bir arıtma sistemine geçilmiş olacak. Sakaryabaşı’ndan su kaynağının getirilmesi projesi üzerinde çok titizlikle duruyoruz. Ve bu Eskişehir coğrafyası için çok önemli bir proje ve bunun bir an önce hayata geçirilmesi için tüm yetkilere çağrıda bulunuyorum” diye konuştu.

Protokol imzalandığı günden bugüne kadar yavaşlatıldı

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise, Çifteler ilçesi Sakaryabaşı’ndan Eskişehir’e su getirilmesi ile ilgili, “Bir kere Eskişehir’in en önemli on sorununu sıralayın derseniz, bunlardan bir tanesi de çeşmeden akan su konusu. ESKİ’nin kurduğu arıtma sistemleri ile sağlıklı suyu ulaştırma konusunda çabası var. Ama bizim talihsizliğimiz, Eskişehir’in talihsizliği biz sadece Porsuk Barajı’ndan gelen suya mahkumuz. Ne yazık ki başka kaynağımız yok. Diğer illerde baraj suyu kullansa bile kaynak suyu da var. Bizim böyle bir talihsizliğimiz varken, böyle bir suyu arıtarak getiriyoruz ve her haneye ulaştırıyoruz. Ulaştırırken de pek çok tahlilden geçiyor. İleri derece donanımlı laboratuvarlarda testlerden geçiyor. Bugüne kadar çok şükür bu suyla ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Ama Eskişehir’i buna mahkum bırakmayalım. Bir karar var ve Devlet Su İşleri ile bir protokol var, ne yazık ki bu protokol yavaşlatıldı. Devlet Su İşleri ile imzalanmış bir protokol var. Bu protokol yavaş gidiyor. Şapkayı önümüze koyalım. Ne yazık ki bu protokol imzalandığı günden bugüne kadar yavaşlatıldı. Herkese söylüyorum, lütfen bu protokolün hızlanması için elimizden geleni yapalım. Daha planlama protokolü sürüyor, bugün planlama bitse iki buçuk senelik bir iş bu. Ne zaman bu süreç tamamlanacak, ne zaman yapım aşamasına geleceğiz?  Çifteler’den gelen su, Çifteler halkının kullanmasından sonra kalan su bize gelecek, oraya zaten zarar verilmeyecek. Çok yavaşlıyor ve gecikiyor, bunu biraz hızlandıralım ki, hem daha kaliteli bir su Eskişehir’e gelsin, hem maliyetleri düşürelim, bu kadar elektrik harcamayalım, bu kadar kimyasal kullanmayalım” diye konuştu.

Muhabir: Beste Temel