Şehirlerarası ulaşımda otobüslerin yanı sıra hızlı tren ve özel araç kullanımının da yaygınlaşması, otogarın yoğunluğunu etkileyen başlıca unsurlar arasında gösteriliyor. Özellikle Eskişehir-Ankara, Eskişehir-İstanbul, Eskişehir-Konya ve Eskişehir-Sivas güzergahlarında yüksek hızlı trenin tercih edilmesi, otobüs yolculuklarına olan talebin azalmasına neden oluyor.
Otogar içerisinde faaliyet gösteren bazı işletmeler de azalan yolcu yoğunluğundan olumsuz etkileniyor. Gün içerisinde otogarda bekleyen yolcu sayısının geçmiş yıllara kıyasla daha düşük olduğu gözlenirken, esnaf eski hareketli günlerin yeniden yaşanmasını bekliyor.
Öte yandan yaz döneminde üniversite öğrencilerinin kentten ayrılması ve tatil sezonunun etkisiyle otogarın yoğunluğunda dönemsel değişiklikler yaşanıyor.





